Top 5 potraw kuchni szwedzkiej, których musisz spróbować podczas swojej wycieczki!
Kuchnia szwedzka to dla Ciebie szwedzki stół w hotelu lub klopsiki w jednym ze sklepów z meblami? Czas to jak najszybciej zmienić! Wybierz się w rejs promem w poszukiwaniu nowych smaków i poznaj top 5 potraw i kulinarnych zwyczajów naszych północnych sąsiadów!
Wycieczki promowe dla smakoszy
Każdy, kto chce poznać dziedzictwo kulinarne kuchni szwedzkiej, powinien ruszyć na wycieczkę w górę mapy. Oto, co warto spróbować.
1.Bogactwo ryb
Jednym z pierwszych punktów programu może być wizyta w wędzarni w Brömsebro. Po zwiedzaniu i zapoznaniu z metodami wędzenia, można tu poznać specjały, które – wprost ze spienionych morskich wód, trafiają do menu. Kuchnia w Szwecji wykorzystuje ryby na wiele sposobów. Nie można odmówić sobie pysznego śledzia i węgorza, łososia i innych morskich przysmaków. Warto skorzystać z okazji, by dowiedzieć się i posmakować, czym różni się smak wędzonego łososia podanego na ciepło i na zimno. Rarytasem kuchni szwedzkiej jest także gravlax, czyli łosoś, peklowany przez kilka dni w soli, z dodatkiem cukru oraz różnego rodzaju ziół i przypraw.
2.Dziczyzna
Ważnym elementem kuchni szwedzkiej jest również dziczyzna. Wynika to przede wszystkim z dawnej, łowieckiej tradycji kraju. W Szwecji, szczególnie na północy, poluje się na dziki, jelenie, sarny, zające, renifery a także łosie i kaczki. Dla amatorów dziczyzny, ciekawym punktem programu wycieczki będzie wizyta w hodowli danieli w Askunga. Tu będzie można spróbować wędlin z jelenia, łosia czy renifera. Ponadto miejscowy sklep oferuje najróżniejsze specjały od lokalnych producentów – warto do niego zajrzeć, by zabrać smak Szwecji do domu.
3.Sery
Szwedzi są w światowej czołówce pod względem ilości zjadanego sera, a ich kraj słynie z serowarstwa. Najbardziej szlachetne, choć niejedyne, gatunki szwedzkich serów, które zyskały popularność na całym świecie to Präst, Herrgård i Grevé. Warto odwiedzić farmę kóz w Orranäs. Tu będzie można przyjrzeć się z bliska życiu gospodarstwa, z którego pochodzą przysmaki nagradzane w wielu prestiżowych konkursach. Degustacja i zakupy kozich serów z Orranäs to punkt obowiązkowy!
Raki
Kuchnia szwedzka kocha raki – wie to każdy, kto interesuje się kulinariami. Pod koniec lata, w sierpniu mają one nawet swoje święto, Kräftskiva. Spożywa się je wtedy w ogromnych ilościach, a biesiadom towarzyszą papierowe talerzyki, śliniaki, serwetki, czapeczki, lampiony i inne ozdoby we wszystkich odmianach czerwieni i ze wzorem szczypiec. Ale nie tylko w sierpniu można spróbować kuchni szwedzkiej z rakiem w roli głównej, to przysmak dostępny cały rok. Typowymi dodatkami do raków – w najbardziej tradycyjnej odsłonie ugotowanych w osolonej wodzie z dodatkiem kopru – są pieczywo i ser. Głęboki smak tej potrawy tkwi w prostocie i wielowiekowej tradycji przepisu powtarzanego od pokoleń, warto go poznać!
Fika – zestaw obowiązkowy
Choć kawa jest napojem, nie mogło zabraknąć jej w tym zestawieniu. Podobno przeciętny Szwed spożywa jej około 8-10 kg rocznie (dla porównania Polak – około 2,5 kg)! Jej znaczenie wynika nie tylko z zamiłowania naszych północnych sąsiadów do tego aromatycznego napoju – jest ona nieodłącznym elementem chwil, które celebruje się wspólnie z rodziną, przyjaciółmi czy współpracownikami. Dla Szwedów, przerwa na kawę i bułeczkę to niemal świętość, a z pewnością – punkt obowiązkowy każdego dnia. To czas na rozmowę, spotkanie i odpoczynek. Ma ona nawet swoją nazwę – Fika. Jednym z najbardziej popularnych deserów towarzyszących kawie jest Kanelbullar, czyli drożdżowa, cynamonowa bułeczka posypana dużą ilością cukru. I choć bułki cynamonowe podawane są w wielu krajach, każdy kto próbował ich w Szwecji przyzna, że tu smakują wyjątkowo.