Tom Yum Kung czyli Ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Składniki na danie Ostro-kwaśna zupa z krewetkami:
- 12 średnich krewetek, oprawionych
- 10 grzybów
- 1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)
- 3 listki limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)
- ½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry
Sposób przygotowania:
- Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.
- Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
- Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.
Komentarze
Tym razem podziękuję.
Ja bym chętnie spróbowała. Ale w moim domu, tylko ja ;/
Ciekawe czy smaczna?
Chętnie bym zjadla.
Niestety nie dla mnie taka zupa
Brzmi smacznie 🙂
Musi być pyszne 🙂
oj nie, krewetki nie dla mnie..
Wygląda świetnie i zapewne jest przepyszne! 🙂
Tak podać to prawdziwa sztuka
Na pewno musi być smaczna. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Ale nigdy nie jadłam krewetek. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.