Tom Yum Kung czyli Ostro-kwaśna zupa z krewetkami

ostro-kwaśna-zupa-z-krewetkami

Składniki na danie Ostro-kwaśna zupa z krewetkami:

  •             12 średnich krewetek, oprawionych
  •             10 grzybów
  •             1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)
  •             3 listki limonki
  •             1 łyżeczka soli
  •             2 łyżki sosu rybnego
  •             3 łyżki soku z limonki
  •             6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)
  •             ½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.
  2. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
  3. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (203 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...