Redakcja, 27 listopada 2023
Tom Yum Kung czyli Ostro-kwaśna zupa z krewetkami
Składniki na danie Ostro-kwaśna zupa z krewetkami:
- 12 średnich krewetek, oprawionych
- 10 grzybów
- 1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)
- 3 listki limonki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)
- ½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry
Sposób przygotowania:
- Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki.
- Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól.
- Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.