Tłuszcze jako źródło energii
Czym właściwie są tłuszcze?
Nierozpuszczalne w wodzie związki organiczne, inaczej nazywane lipidami, tak samo jak witaminy, węglowodany czy białka, pełnią bardzo ważną funkcję w naszym organizmie i są niezbędne, aby mógł on sprawnie funkcjonować. Tłuszcze są również potrzebne do tego, aby witaminy takie jak A, D, E i K mogły się przyswajać. Wspierają też pracę mózgu i nasz układ odpornościowy, trzeba tylko wiedzieć, jakie tłuszcze wybierać, a jakie nam szkodzą. Tłuszcze dzielimy na:
- Kwasy tłuszczowe nasycone – tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które w nadmiarze szkodzą i przyczyniają się do podwyższenia poziomu cholesterolu, a co za tym idzie, mogą powodować miażdżycę czy zaburzenia rytmu serca. Dlatego na te tłuszcze lepiej uważać i nie spożywać ich za dużo.
- Kwasy tłuszczowe nienasycone – to te najbardziej wartościowe tłuszcze, które wspierają nasz organizm i chronią nas przed różnymi chorobami. Zmniejszają one stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Co to oznacza? Przeciwdziałają miażdżycy, chorobom serca i nadciśnieniu. Aby nasza dieta była odpowiednia, a nasz organizm mógł właściwie funkcjonować, niezbędne są kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, które mają też swój udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego. Te pierwsze znajdziemy w rybach, a drugie w tłuszczach roślinnych.
Co jeść, a czego unikać? Czyli tłuszcze w żywności
Wiemy już, że te dobre tłuszcze, to te nienasycone. Gdzie możemy je znaleźć? W produktach roślinnych, takich jak rzepak, słonecznik, sezam, orzechy włoskie czy len. Nienasycone kwasy tłuszczowe występują też w rybach morskich. Im bardziej tłusta ryba, tym lepiej. Pamiętajmy jednak, że co za dużo, to niezdrowo. Również z tymi dobrymi tłuszczami nie możemy przesadzić, bo jak wiadomo – ten związek organiczny choć niezbędny dla naszego organizmu, jest kaloryczny. Mówi się, że u osoby dorosłej tłuszcze powinny dostarczać ok. 30% dziennej dawki energii. A co z tymi „złymi” tłuszczami? Kwasy tłuszczowe nasycone znajdziemy w produktach zwierzęcych – w tłustym mięsie, maśle oraz nabiale. Mówiąc o nich, że są złe, nie oznacza to, że mamy całkiem z nich rezygnować! Ważne, aby z nimi nie przesadzić i mądrze wprowadzić do diety, ponieważ spożywane z umiarem, nie będą szkodzić. Żeby to lepiej zobrazować, można przyjąć, jaka ilość tłuszczu będzie wskazana. Aby nie przesadzić z tłuszczami, powinniśmy spożywać ich ok. dwóch łyżek dziennie, ale należy wziąć pod uwagę również te tłuszcze, które występują w różnych daniach, które spożywamy w ciągu dnia. Dobrze jest zastąpić tłuszcze zwierzęce olejami roślinnymi.
Więcej o tłuszczach przeczytacie na stronie: https://poznajsienatluszczach.pl/2016/06/13/czym-jest-tluszcz/.