Chocolate con churros – czyli tłusty czwartek w hiszpańskim stylu

Choć sugerujemy nie zmieniać tłustego czwartku na np. wtorek, to zachęcamy do wypróbowania w tym roku zupełnie innego przysmaku – hiszpańskich Chocolate con churros – czyli hiszpańskich pączków.

Hiszpańskie pączki

Hiszpańskie pączki

Tłusty czwartek – czyli świętujemy po polsku

Gdy za oknem powoli topnieje śnieg, a my obchodzimy kolejno tłusty czwartek i Ostatki, to niewątpliwy znak, że karnawał dobiega końca. Naturalnie, nie tylko Polacy na słodko zamykają okres zabaw i bali. Co kraj, to obyczaj – zarówno w kwestii „tłustego” dnia, jak i smakołyków goszczących wówczas na stole.

W Polsce zapusty, bardziej znane jako tłusty czwartek to ostatni czwartek karnawału, który chętnie świętujemy na słodko. Zgodnie z polską tradycją, popularną również w katolickiej części Niemiec, w tym dniu możemy, a wręcz powinniśmy (aby dalsza część roku była pomyślna) zjeść przynajmniej jednego pączka. Najbardziej klasyczny to ten z konfiturą z róży, oprószony cukrem pudrem lub ozdobiony lukrem. Z roku na rok, pojawia się tego dnia w cukierniach coraz więcej wariacji na temat pączka. Nadziewa się go np. czekoladą, masą ajerkoniakową, a nawet budyniem. Ozdabia skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi i kolorowymi posypkami. Na szczęście jedno się nie zmienia – bez względu na to, co kryje w środku i czym został udekorowany, pączek musi być okrągły i pulchny. Dla tych, którzy w pączkach nie gustują, oczywiście istnieje tłustoczwartkowa alternatywa – faworki zwane także chrustem lub chruścikiem, które również smażone są w tłuszczu i dekorowane cukrem pudrem. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na te słodkości:

15 najlepszych przepisów na pączki i faworki

15 najlepszych przepisów na pączki i faworki

Sprawdzone przepisy na pączki lub faworki - tego zwykle szukamy przed Tłustym Czwartkiem. Wszak to prawdziwe święto wielbicieli słodkości. Specjalnie dla Was przygotowałyśmy najlepsze smakowite receptury - w tym przepis na pączki bezglutenowe oraz dietetyczne.

Hiszpańskie klimaty

Tym, którzy chcą przez chwilę poczuć się jak prawdziwi Katalończycy lub po prostu skosztować czegoś nowego, proponujemy na tegoroczny tłusty czwartek churros – tradycyjną hiszpańską przekąskę. Ten słodki smakołyk przygotowuje się z parzonego ciasta smażonego na głębokim oleju. Choć churros mogą kojarzyć się z naszymi pączkami, zdecydowanie różnią się od nich np. kształtem (bardzo grube paluszki o przekroju gwiazdy). W Hiszpanii często stanowią słodką śniadaniową przekąskę oprószoną cukrem i cynamonem lub moczoną w gorącym sosie czekoladowym.

Życzymy słodkiego Tłustego czwartku i zapraszamy na…

Przepis na Chocolate con churros – hiszpańskie pączki

Składniki na Churros (ok. 45 szt.):

  • 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 250ml wody
  • 75g masła
  • 140g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • olej słonecznikowy (do smażenia)

Posypka:

  • 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos czekoladowy:
  • 80g czekolady deserowej
  • 1 szczypta soli
  • 125ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników.
  2. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę.
  3. Zdejmujemy garnek z ognia.
  4. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta.
  5. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem.
  6. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni.
  7. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami.
  8. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę.
  9. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.
  10. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.
  11. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika.
  12. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.
  13. Churros podajemy z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  21 lutego 2014 20:58

    Nie ma to jak nasze pączki z konfiturą z dzikiej róży.

    Odpowiedz
  2. martucha180  21 lutego 2014 21:08

    Normalnie słodkiego mi się zachciało!

    Odpowiedz
  3. ziutula  24 lutego 2014 13:19

    do pochrupania są dobre…

    Odpowiedz
  4. sylwiawes  7 grudnia 2015 16:40

    Ale pyszności 🙂

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  30 stycznia 2017 16:58

    Bardzo kusi mnie, aby zrobić w tym roku churros. Bardzo je lubię, a w sumie robi się je dość szybko i prosto, więc myślę, że będą w tym roku u mnie na stole w tłusty czwartek obok tradycyjnych pączków. No bo bez prawdziwych naszych pączków to nie da rady 🙂

    Odpowiedz
  6. karr96  25 kwietnia 2017 20:24

    Oj, ale pyszności. Wydaje mi się, że hiszpańskie klimaty jak najbardziej przypadłyby mi do gustu 😉

    Odpowiedz
  7. blogujemytestujemy  28 lutego 2019 13:34

    Hiszpańskie klimaty mogły by mnie zainteresować 🙂

    Odpowiedz
  8. DomologiaStosowana.PL  11 lutego 2021 10:11

    Mniam!!! Uwielbiam! Jeden z moich ulubionych deserów!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany