Chocolate con churros – czyli tłusty czwartek w hiszpańskim stylu

Choć sugerujemy nie zmieniać tłustego czwartku na np. wtorek, to zachęcamy do wypróbowania w tym roku zupełnie innego przysmaku – hiszpańskich Chocolate con churros – czyli hiszpańskich pączków.

Hiszpańskie pączki

Hiszpańskie pączki

Tłusty czwartek – czyli świętujemy po polsku

Gdy za oknem powoli topnieje śnieg, a my obchodzimy kolejno tłusty czwartek i Ostatki, to niewątpliwy znak, że karnawał dobiega końca. Naturalnie, nie tylko Polacy na słodko zamykają okres zabaw i bali. Co kraj, to obyczaj – zarówno w kwestii „tłustego” dnia, jak i smakołyków goszczących wówczas na stole.

W Polsce zapusty, bardziej znane jako tłusty czwartek to ostatni czwartek karnawału, który chętnie świętujemy na słodko. Zgodnie z polską tradycją, popularną również w katolickiej części Niemiec, w tym dniu możemy, a wręcz powinniśmy (aby dalsza część roku była pomyślna) zjeść przynajmniej jednego pączka. Najbardziej klasyczny to ten z konfiturą z róży, oprószony cukrem pudrem lub ozdobiony lukrem. Z roku na rok, pojawia się tego dnia w cukierniach coraz więcej wariacji na temat pączka. Nadziewa się go np. czekoladą, masą ajerkoniakową, a nawet budyniem. Ozdabia skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi i kolorowymi posypkami. Na szczęście jedno się nie zmienia – bez względu na to, co kryje w środku i czym został udekorowany, pączek musi być okrągły i pulchny. Dla tych, którzy w pączkach nie gustują, oczywiście istnieje tłustoczwartkowa alternatywa – faworki zwane także chrustem lub chruścikiem, które również smażone są w tłuszczu i dekorowane cukrem pudrem. Poniżej znajdziecie najlepsze przepisy na te słodkości:

Hiszpańskie klimaty

Tym, którzy chcą przez chwilę poczuć się jak prawdziwi Katalończycy lub po prostu skosztować czegoś nowego, proponujemy na tegoroczny tłusty czwartek churros – tradycyjną hiszpańską przekąskę. Ten słodki smakołyk przygotowuje się z parzonego ciasta smażonego na głębokim oleju. Choć churros mogą kojarzyć się z naszymi pączkami, zdecydowanie różnią się od nich np. kształtem (bardzo grube paluszki o przekroju gwiazdy). W Hiszpanii często stanowią słodką śniadaniową przekąskę oprószoną cukrem i cynamonem lub moczoną w gorącym sosie czekoladowym.

Życzymy słodkiego Tłustego czwartku i zapraszamy na…

Przepis na Chocolate con churros – hiszpańskie pączki

Składniki na Churros (ok. 45 szt.):

  • 13g (1 łyżka) cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 250ml wody
  • 75g masła
  • 140g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • 3 jajka
  • olej słonecznikowy (do smażenia)

Posypka:

  • 80g cukru do wypieków Cukier Królewski
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos czekoladowy:
  • 80g czekolady deserowej
  • 1 szczypta soli
  • 125ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Wodę, cukier i masło podgrzewamy aż do zagotowania, mieszając do rozpuszczenia składników.
  2. Zmniejszamy płomień palnika na średni, wsypujemy mąkę zmieszaną z solą, zaczynamy energicznie mieszać rózgą, aż powstanie jednolite ciasto zbijające się w kulę.
  3. Zdejmujemy garnek z ognia.
  4. Dodajemy do ciasta roztrzepane w miseczce jajka, miksujemy. Z początku ciasto będzie rzadkie, szybko jednak zacznie gęstnieć – aby churros trzymały kształt, masa musi być naprawdę gęsta.
  5. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy, lub po prostu do grubego foliowego woreczka z obciętym końcem.
  6. W szerokim rondlu mocno rozgrzewamy olej – powinno być go tyle, by ciasto swobodnie pływało po powierzchni.
  7. Jak najbliżej tafli oleju wyciskamy z rękawa paseczki o długości ok. 10 cm, odcinamy ciasto od tylki nożyczkami.
  8. Gdy tylko jedna strona churro się zarumieni, obracamy go na drugą stronę.
  9. Wyławiamy i odsączamy z tłuszczu kładąc pączka na papierowym ręczniku.
  10. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, oprószamy churros z każdej strony.
  11. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z palnika.
  12. Dodajemy sól i drobno pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.
  13. Churros podajemy z jeszcze ciepłym sosem czekoladowym.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Agnieszka Piątkowska z prettybaked.pl.
Słodkich przepisów i inspiracji szukaj na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,70 z 5)
loading... zapisuję głos...