Tłusty czwartek – pomysły na inne smakołyki niż pączki

Z końcem karnawału, w ostatnim tygodniu przed rozpoczęciem Wielkiego Postu chrześcijanie obchodzą zapusty, czyli Tłusty Czwartek. W tym dniu w Polsce i w Niemczech nie musimy liczyć kalorii, możemy się objadać do woli! Tradycją już jest jedzenie pączków i faworków. Prezentujemy nowe pomysły na smakołyki na ten czas.

Tłusty czwartek – pomysły na smakołyki

Tłusty czwartek – nie zawsze był słodki

Nie do wiary, że w trochę bardziej odległych czasach, taka kulinarna rozpusta trwała nie jeden dzień, a cały tydzień. Kilkudniowa uczta – zwana mięsopustami  zwiastowała nadejście Postu. Podczas którego tygodnia jedzono głównie ciężkie potrawy mięsne. Rozmach wydaje się być bardziej zrozumiały, gdy okazuje się, że  poszczono tak samo mocno, jak świętowano. Wracając do pączków, najpierw jadano je „wytrawnie”, ze słoninką. Słodkie pączki pojawiły się u nas w XVI wieku, a znalezienie w nich ukrytego orzecha lub migdała, zwiastowało szczęście.

Tłusty czwartek – pomysły na smakołyki – Donaty

Donaty

Pierwszą propozycją są pączki z dziurką, czyli amerykańskie donaty (doughnuts). Robi się je z ciasta drożdżowego i smaży oczywiście, jak niemal wszystko w tym dniu – w głębokim tłuszczu. W wersji dietetycznej można je także upiec w piekarniku lub specjalnym urządzeniu do donatów (cena ok.112,90 zł), który pozwala upiec 7 sztuk. Kiedy ostygną, zaczyna się najlepsze – ozdabianie. Jeśli mamy dzieci, to idealny pomysł na wspólne spędzenie czasu i zabawę. Kolorowe lukry, czekolada i posypki obowiązkowe!

Tłusty czwartek – pomysły na smakołyki – Churros

Churros

 

Druga propozycja to pączki wiedeńskie lub znane z Hiszpani – churros. Jedne i drugie robione są z ciasta parzonego i wrzucane na gorący tłuszcz. Ten typ ciasta jest dużo łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu niż drożdżowe, a smak też robi wrażenie. Pączki wyciskamy przez szprycę w kształt okręgu i układamy na kawałkach papieru. Dzięki temu łatwiej wrzucimy je do tłuszczu, nie tracąc kształtu. Churros wyciskamy bezpośrednio na olej i podajemy z sosem czekoladowym. Dodając szczyptę chilli podkręcimy smak czekolady.  Jedne i drugie smażymy kilka minut, do zarumienienia. Do smażenia w głębokim tłuszczu proponujemy użyć frytkownicy. Pozwala utrzymać stałą temperaturę, chroni przed spaleniem oleju. Zamykana konstrukcja zabezpiecza przed pryskaniem tłuszczu, co zaoszczędzi sprzątania.

Tłusty czwartek – pomysły na smakołyki – Cannoli

Cannoli

 

I ostatnią naszą propozycją, którą sami schrupalibyśmy w każdej chwili są włoskie cannoli. To rurki zrobione z chrupkiego ciasta, wypełnione masą z serka ricotta, cytryny i czekolady. Są najbardziej pracochłonne w przygotowaniu, jednak ten kto próbował wie, że warto. Zagniatamy ciasto z mąki,  masła lub smalcu i doprawiamy cukrem, cynamonem, kakao, dodajemy marsali lub likieru pomarańczowego. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a po tym wałkujemy na cienko – maksymalnie 1 mm. Wycinamy spore kółka, które dalej wałkujemy i cienkie jak papier ciasto owijamy wokół specjalnej rurki do cannoli. Po usmażeniu, które trwa 2-3 min. schładzamy i wypełniamy masą.

Jeśli zależy nam na przygotowaniu domowych smakołyków, zrobionych ze sprawdzonych składników, będziemy musieli poświęcić na to trochę czasu. Aby pieczenie nie zajęło więcej czasu niż ucztowanie, warto skorzystać z pomocników np. dobrej frytkownicy. Olej rozgrzany w garnku pryska na płytę, blaty i na ścianę. Łatwo się nim poparzyć, bezwzględnie trzeba pilnować dzieci. Łatwo go spalić, a wtedy zasmrodzimy całe mieszkanie. Polecamy zamykane urządzenie o dużej mocy, od ok. 1600W z regulacją temperatury. Pojemność najlepiej dobrać pod kątem wielkości i ilości porcji, jakie będziemy przygotowywać, jednak nie schodźmy poniżej 2 litrów.  Za dobry sprzęt zapłacimy od ok. 150 zł.

A może posiadacie własne tradycje związane z Tłustym Czwartkiem?  Być może w Waszych domach przygotowuje się inne smakołyki na to święto?

 

Polecamy również: Jak nie przytyć w Tłusty Czwartek? 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  28 stycznia 2015 08:53

    U mnie tradycyjnie będą pączki.

    Odpowiedz
  2. martucha180  28 stycznia 2015 10:38

    Wczoraj z koleżanka zastanawiałyśmy się, kiedy jest tłusty czwartek, bo akurat miałyśmy kalendarz, w którym tego smakowitego dnia nie zaznaczono…

    Odpowiedz
  3. bbo  28 stycznia 2015 13:10

    Zjem to wszystko! A co?

    Odpowiedz
    • ewalub  11 lutego 2021 12:29

      Też bym zjadła 🙂

      Odpowiedz
  4. basiaj  28 stycznia 2015 13:40

    Żadnego oszczędzania w tłusty czwartek.

    Odpowiedz
  5. as_sa  28 stycznia 2015 20:58

    Mmmm…same pyszności

    Odpowiedz
  6. karolina84  30 stycznia 2015 11:33

    W tłusty czwartek nie odchudzam się 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  3 lutego 2015 08:52

    Proponuje polską wersję cannoli a mianowicie rurki z ciasta kruchego smażone na głębokim tłuszczu a następnie wypełnione kremem budyniowym lub bitą śmietaną.

    Odpowiedz
  8. Kmakolagwa  8 marca 2015 17:25

    W prawdzie już dawno po tłustym czwartku, ale te przepisy są bardzo ciekawe.

    Odpowiedz
  9. Ewelina  30 marca 2015 23:22

    próbowałam robic donuty, ale malo urosly

    Odpowiedz
  10. martus2833  2 lutego 2016 11:44

    Cannoli wygląda obłędnie!

    Odpowiedz
  11. scrabble  7 lutego 2016 22:00

    Canolli 😀

    Odpowiedz
  12. efffciaa  14 marca 2016 14:58

    Uwielbiam prawdziwe włoskie cannoli – są rewelacyjne , jednak u nas ich jeszcze nie spotkałam , a pączki w tłusty czwartek nigdy mi nie smakowały tak jak w inne dni , są robione na sztuki , a nie ze smakiem , bo i tak wszyscy je kupują .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany