Tłusty czwartek dla cukrzyka, czyli jak celebrować „dzień łasucha” bez ryzyka
8 lutego rzesze Polaków tłumie ruszy z wypiekami na twarzy do pobliskich cukierni po słodkości pod postacią pączków, faworków czy ciastek z kremem. To chyba jedyny dzień w roku kiedy zwykle dajemy sobie przyzwolenie na pałaszowanie słodkości w większej ilości niż zwykle. Niestety celebrowanie tradycji nie u każdego wywołuje dreszczyk ekscytacji i radości na widok talerza uginającego się od słodkich lukrowanych pączków czy posypanych cukrem pudem chrustów. Diabetycy takie produkty mają na liście zabronionych. Czy można to zmienić? Okazuje się, że tak! Zobaczcie jak sprawić, by tłusty czwartek dla cukrzyka nie oznaczał wyłącznie zakazów.
Spis treści:
Czy Tłusty Czwartek dla cukrzyków jest możliwy?
Tłusty Czwartek dla cukrzyka także może być wyjątkowym świętem, w którym diabetycy także mogą oddać się przyjemności pałaszowania wypieków. Grunt jednak, aby były one w wersji „light” i miały niski indeks glikemiczny. Marmolada i słodki lukier zatem nie są opcją podobnie jak zawartość cukru w środku wypieku. Można go jednak zastąpić ksylitolem, stewią czy erytrolem. Co więcej, aby produkt był jeszcze bardziej dietetyczny zamiast smażyć można go przyrządzić w piekarniku.
Po jakie dietetyczne wypieki sięgnąć na Tłusty Czwartek?
Zjedzenie zbyt dużej ilości słodkości w Tłusty Czwartek w przypadku cukrzyków może oznaczać hiperglikemię. Podwyższony poziom cukru we krwi jest niebezpieczny dla zdrowia. 8 lutego jednak może być celebrowany także przez diabetyków. Grunt jednak to wiedzieć jak do tego podejść „z głową”. Dzień słodkiej uczty bez grama cukru? To możliwe! Zobaczcie jakie wypieki można przygotować na Tłusty Czwartek dla cukrzyka:
Przepis na diabetyczne pączki
Pączki to symbol tłustego czwartku. To właśnie wtedy ten produkt można spotkać w sklepach spożywczych w największej ilości. Smażone na smalcu i grubo lukrowane ociekają tłuszczem i cukrem dostarczając organizmowi ok. 300kcal. Na szczęście istnieją sposoby na to, żeby je nieco „odchudzić”.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko
100 ml mleka
opakowanie drożdży
100% mus z jabłek
erytrol w proszku
szczypta soli
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, erytrol i sól.
- Dodaj pozostałe składniki, czyli jajka, mleko i pokruszone drożdże.
- Całość wyrób do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż masę do aluminiowej lub szklanej miseczki i nakryj bawełnianą ściereczką, aby wyrosło.
- Jak ciasto podwoi swoją objętość uformuj z niego kule i ustaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw pączki do piekarnika ustawionego na 200 stopni (góra-dół) na 10 minut.
Churrosy w odchudzonej wersji
Popularne hiszpańskie wypieki najczęściej podawane ze słodkim czekoladowym lub karmelowym sosem to rarytas, którego trudno sobie odmówić. Dobra wiadomość jest taka, że można je przygotować w wersji fit, czyli bez zatapiania w głębokim tłuszczu i rzecz jasna bez zawartości niezdrowego cukru.
Składniki:
1 szklanka mleka
2 jajka
50 g masła
¾ szklanki mąki
4 łyżeczki sproszkowanej stewii
szczypta soli
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w gorącym mleku dodając stewię oraz szczyptę soli.
- Dodaj mąkę i wymieszaj na gładką masę.
- Do ostudzonej masy wbij jajka i ucieraj, aż do połączenia wszystkich składników.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskaj paski o równej długości na blachę wyłożoną papierem cukierniczym.
- Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 15 minut.
Pieczone faworki bez słodkiej posypki
Popularne chrusty także mogą być w dietetycznej bezcukrowej wersji np. z dodatkiem ksylitolu. W takiej wersji będą smakować równie wybornie jak te tradycyjne.
Składniki:
3 szklanki mąki
5 żółtek jajek
szklanka śmietany kremówki 30%
szczypta soli
2 łyżki ksylitolu
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Do mąki umieszczonej w miseczce wbij żółtka jajek.
- Dodaj śmietanę, szczyptę soli oraz ksylitol i dobrze wyrób ciasto do uzyskania gładkiej masy.
- Przykryj ciasto i odstaw w bezpieczne miejsce na ok, 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto i pokrój je na paski o szerokości ok. 5 -6 cm .
- Gotowe paski przetnij w połowie i przepleć przez uzyskany otwór jeden z końców, aby powstał kształt chrustów.
- Smaż faworki na rozgrzanym tłuszczu na złocisty kolor.
- Gotowe i ostudzone faworki posyp lekko ksylitolem.