Tiramisu z wiśniami

Składniki:

  • 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
  • 250g serka typu mascarpone
  • 250g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
  • 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
  • 100g biszkoptów
  • kakao do posypania

TIRAMISU

Wykonanie przepisu

Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT, gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć. Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100g syropu. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka i wstawić do lodówki. Kawę rozpuścić w szklance w 200ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończyć warstwą kremu, posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.

Zobacz inny deser z owocami:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (228 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...