Tiramisu z wiśniami

Składniki:

  • 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
  • 250g serka typu mascarpone
  • 250g śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
  • 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
  • 100g biszkoptów
  • kakao do posypania

TIRAMISU

Wykonanie przepisu

Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT, gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć. Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100g syropu. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka i wstawić do lodówki. Kawę rozpuścić w szklance w 200ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończyć warstwą kremu, posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.

Zobacz inny deser z owocami:

Beza Pavlova – królowa letnich deserów

Beza Pavlova – królowa letnich deserów

Letni deser, który zawsze budzi pozytywne emocje - beza Pavlova! Z pewnością znacie ten smak śnieżnobiałej, chrupiącej na wierzchu i lekko ciągnącej się w środku bezy przełożonej bitą bitą śmietaną z serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami. Skuś

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (216 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  25 stycznia 2016 11:27

    Pyszności

    Odpowiedz
  2. bbo  25 stycznia 2016 12:07

    Super deser i nie trzeba kroić na kawałki.

    Odpowiedz
  3. martucha180  25 stycznia 2016 13:52

    wiśnie zamieniłabym na czereśnie

    Odpowiedz
  4. marcia7  25 stycznia 2016 14:29

    idealne na walentynki

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  25 stycznia 2016 14:37

    Świetny deser na Walentynki 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  25 stycznia 2016 15:58

    Ojej jakie pyszności *_* A ja od dzisiaj na diecie…

    Odpowiedz
    • magda6915  25 stycznia 2016 22:07

      ja też ograniczyłam słodycze..

      Odpowiedz
      • Aneta  2 lutego 2016 13:37

        Ja już 8 dni bez słodyczy! 🙂 W moim przypadku jest to mega sukces 😀

        Odpowiedz
  7. Wusia  25 stycznia 2016 16:04

    Pychotka ,a jaki wygląd.Palce lizać!

    Odpowiedz
  8. Jaworka  25 stycznia 2016 19:36

    Ale pyszności już bym zjadła

    Odpowiedz
  9. xtina120  25 stycznia 2016 22:24

    Ojejku ale pyszności ;);) Jadłabym 😉

    Odpowiedz
  10. Żanett  25 stycznia 2016 23:09

    Przepis fajny. Niestety nie smakuje mi tiramisu 🙁

    Odpowiedz
  11. martus2833  26 stycznia 2016 08:37

    Wygląda bardzo apetycznie.

    Odpowiedz
  12. macierzanka  26 stycznia 2016 19:42

    O jaki pyszny deserek.

    Odpowiedz
  13. Agnieszka  27 stycznia 2016 09:20

    Deser, który pobudza wszystkie zmysły

    Odpowiedz
  14. Patriszia  28 stycznia 2016 10:16

    Wygląda pięknie 🙂 Na pewno pyszny.

    Odpowiedz
  15. iwona  3 lutego 2016 19:23

    wygląda smacznie

    Odpowiedz
  16. AnnStyl  11 lutego 2016 11:41

    O rety niebo w gębie! Świetny przepis. A jaki efektowny. No nic tylko wcinać, aż uszy się będą trząść i oblizywać łyżeczkę :). Niby takie niepozorne, a jakie smakowite. Słodkiego nigdy za dużo ;). Przynajmniej dla mnie.

    Odpowiedz
  17. Anita  15 lutego 2016 19:59

    oo nie, takim daniem jestem pokonana!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany