Tiramisu z wiśniami
Składniki:
- 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
- 250g serka typu mascarpone
- 250g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
- 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
- 100g biszkoptów
- kakao do posypania
Wykonanie przepisu
Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT, gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć. Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100g syropu. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka i wstawić do lodówki. Kawę rozpuścić w szklance w 200ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończyć warstwą kremu, posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.
Zobacz inny deser z owocami:

Beza Pavlova – królowa letnich deserów
Pyszności
Super deser i nie trzeba kroić na kawałki.
wiśnie zamieniłabym na czereśnie
idealne na walentynki
Świetny deser na Walentynki 🙂
Ojej jakie pyszności *_* A ja od dzisiaj na diecie…
ja też ograniczyłam słodycze..
Ja już 8 dni bez słodyczy! 🙂 W moim przypadku jest to mega sukces 😀
Pychotka ,a jaki wygląd.Palce lizać!
Ale pyszności już bym zjadła
Ojejku ale pyszności ;);) Jadłabym 😉
Przepis fajny. Niestety nie smakuje mi tiramisu 🙁
Wygląda bardzo apetycznie.
O jaki pyszny deserek.
Deser, który pobudza wszystkie zmysły
Wygląda pięknie 🙂 Na pewno pyszny.
wygląda smacznie
O rety niebo w gębie! Świetny przepis. A jaki efektowny. No nic tylko wcinać, aż uszy się będą trząść i oblizywać łyżeczkę :). Niby takie niepozorne, a jakie smakowite. Słodkiego nigdy za dużo ;). Przynajmniej dla mnie.
oo nie, takim daniem jestem pokonana!