Terrina z serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili

Terrina z serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili

Przepis: Terrina z serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili jest autorstwa Agnieszki Filiks – Kulinarnej Ambasadorki  serka Bieluch  i opracowany przez agencję IMR advertising by PR

Składniki:

  • 400 g półtłustego twarogu Bieluch,
  • 4 opakowania serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili,
  • pół pęczka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 papryki,
  • 50 ml wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 6 kromek chleba tostowego

 

WYKONANIE:

  1. Twaróg  Bieluch ucieramy z serkiem Bieluch z papryką, pomidorami i chili.
  2. Dodajemy posiekane listki tymianku, sól i pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.
  3. Do piekarnika wstawiamy umyte, osuszone papryki i pieczemy 25 minut w 140°C.
  4. Po wyjęciu obkładamy papryki folią lub wkładamy do foliowego woreczka, żeby łatwiej nam było usunąć skórkę. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki, kroimy na drobną kostkę.
  5. Do tak przygotowanej papryki wlewamy 50 ml wody z roztrzepaną w niej żelatyną. Dodajemy do masy serowej, mieszamy.
  6. Tak utarty twaróg nakładamy na kromki chleba tostowego – możemy wyłożyć nimi wybraną formę albo naczynie − i czekamy na zastygnięcie.
  7. Kroimy na małe kawałki i podajemy.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (140 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...