Terrina z serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili
Przepis: Terrina z serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili jest autorstwa Agnieszki Filiks – Kulinarnej Ambasadorki serka Bieluch i opracowany przez agencję IMR advertising by PR
Składniki:
- 400 g półtłustego twarogu Bieluch,
- 4 opakowania serka Bieluch z papryką, pomidorami i chili,
- pół pęczka tymianku,
- sól, pieprz,
- 2 papryki,
- 50 ml wody,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 6 kromek chleba tostowego
WYKONANIE:
- Twaróg Bieluch ucieramy z serkiem Bieluch z papryką, pomidorami i chili.
- Dodajemy posiekane listki tymianku, sól i pieprz do smaku. Chłodzimy w lodówce.
- Do piekarnika wstawiamy umyte, osuszone papryki i pieczemy 25 minut w 140°C.
- Po wyjęciu obkładamy papryki folią lub wkładamy do foliowego woreczka, żeby łatwiej nam było usunąć skórkę. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki, kroimy na drobną kostkę.
- Do tak przygotowanej papryki wlewamy 50 ml wody z roztrzepaną w niej żelatyną. Dodajemy do masy serowej, mieszamy.
- Tak utarty twaróg nakładamy na kromki chleba tostowego – możemy wyłożyć nimi wybraną formę albo naczynie − i czekamy na zastygnięcie.
- Kroimy na małe kawałki i podajemy.