Ten popularny rodzaj kawy znają niemal wszyscy! Co warto wiedzieć o americano?

Americano to wersja popularnego espresso, jednak o łagodniejszym smaku. Tak samo pobudza, dodaje energii i zapewnia znakomite doznania smakowe. Ten aromatyczny napój znajdziemy w każdej kawiarni, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w domowym zaciszu – efekt będzie równie znakomity! Czym wyróżnia się americano i jak serwować tę pyszną kawę?

Co warto wiedzieć o americano

 

Skąd pochodzi kawa americano?

Wbrew pozorom americano nie pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a ze słonecznej Italii. Włosi, jako zadeklarowani miłośnicy dobrej kawy, nie wyobrażają sobie dnia bez małej czarnej. Jednak dla amerykańskich turystów okazała się ona zbyt mocna i intensywna w smaku. Jest to jedna z wersji powstania americano – przyjezdni rozcieńczali espresso wodą, aby uzyskać równie aromatyczny napój, ale w słabszej postaci. Włosi natomiast, chcąc podkreślić odrębność tego rodzaju kawy, zaczęli nazywać jąamericano. Według innej legendy związanej z powstaniem tego napoju, zawdzięcza on swoją nazwę amerykańskim żołnierzom stacjonującym w Europie podczas II wojny światowej. Aby złagodzić smak popularnego espresso, dolewali do niego wody, uzyskując delikatniejszą wersję małej czarnej.

 

Włoski napój w amerykańskim stylu

Popularne kawy, takie jak americano, przeszły z czasem pewne modyfikacje. Tradycyjnie duża kawa powstaje z połączenia 25-35 ml espresso z 120 ml wody, co pozwala uzyskać napój o objętości filiżanki cappuccino. Jednak w Stanach Zjednoczonych americano przygotowywane jest w proporcjach 1:1 i nazywane Italiano. Taki napój nie posiada już charakterystycznego dla espresso smaku oraz konsystencji. Obecnie americano często przyrządza się ze słodkimi syropami czy cynamonem, aby stworzyć znakomite wariacje smakowe. Espresso z dodatkiem wody serwowane jest w dużym kubku lub wysokiej szklance – przyjmując gości, warto oddzielnie podać dodatki smakowe, które urozmaicą smak kawy. Należy pamiętać, że oryginalne americano nie przekracza objętości 470 ml, ponieważ według wytrawnych kawoszy bardziej rozcieńczony napój nie będzie posiadał głębi smaku. Popularne kawy można serwować według uznania, jednak warto trzymać się pewnych zasad, aby otrzymać pyszną kawę o znakomitych walorach smakowych.

 

Jak przygotować najlepsze americano w domowych warunkach?

Chcąc skosztować idealnego americano, nie trzeba udawać się do włoskiej kawiarni. Taki sam doskonały efekt uzyskamy przygotowując kawę w zaciszu domowym. W tym celu należy zaparzyć espresso w kawiarce lub ekspresie do kawy, a następnie dolać wrzącej wody. Jej ilość zależy od gustu kawosza, jednak aby uzyskać idealny smak należy wykonać kilka prób – dla niektórych doskonałe americano będzie miało pojemność 200 ml, dla innych 470 ml. Innym sposobem na przygotowanie idealnego americano jest wybór gotowej kawy rozpuszczalnej z wysokiej jakości zmielonych ziaren. Jedną z ciekawych propozycji jest NESCAFÉ Azera Americano, którą przygotowuje się w ekspresowym tempie zalewającsugerowaną przez producenta porcję kawy wrzącą wodą. NESCAFÉ Azera Americano wyróżnia się zarówno łagodnym, jak i głębokim smakiem i aromatem – idealnym dla miłośników harmonijnych, pobudzających kaw.Americano to kawa ceniona przez wielu – warto odkryć jej walory, delektując się wyważonym smakiem i subtelnym aromatem w domowym zaciszu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (86 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...