Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

tatar_w_wedzonej_sieji

Składniki na danie: Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami

  • Wędzona sieja
  • Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
  • Cebula szalotka
  • 3 małe buraki
  • 2 gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Tymianek
  • Świeży ogórek
  • 100 ml wody
  • 100 ml octu
  • 100 g cukru
  • 10 g czarnego kawioru
  • 200 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Obierz sieję, by otrzymać samo mięso. Pokrój drobno szalotkę, jajko i zioła, dodaj je do mięsa, skrop oliwą, wymieszaj i dopraw.
  2. Dokładnie opłucz buraki, posyp odrobiną cukru i Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej oliwą i octem balsamicznym, aby były zanurzone. Włóż do piekarnika i piecz w 150° C przez około 2 godziny. Następnie wyjmij buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
  3. Wodę z octem i cukrem zagotuj i odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka w cienkie plastry i marynuj w roztworze przez godzinę.
  4. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
  5. Na talerzu ułóż plastry ogórka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż tatara. Tak przygotowaną potrawę udekoruj kawiorem i ziołami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (319 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  3 listopada 2016 17:54

    wygląda przepysznie

    Odpowiedz
  2. Jaworka  3 listopada 2016 22:20

    Na talerzu wygląda to rewelacja i właściwie nie jest zbyt trudny do zrobienia tylko trochę czasu trzeba przeznaczyć ale dla takiego efektu warto się poświęcić i olśnić gości

    Odpowiedz
  3. luna341  4 listopada 2016 10:11

    Danie na pewno bardzo smaczne ,zwłaszcza dla osób ,które lubia ryby .Mnie jedynie wizualnie odstrasza ta góra uciapana czerwonym sokiem ,za dużo tu czerwieni ,wystarczyłby jeden akcent w postaci platerkowanych buraków.

    Odpowiedz
    • Ulka45  4 listopada 2016 10:13

      Chodzi Tobie o o chaos jaki panuje na talerzu?

      Odpowiedz
    • luna341  5 listopada 2016 22:00

      dokładnie to chodzi mi o te czerwone kleksy .Wygladaja jaby sie kucharz skaleczył podczas przyrządzania tej potrawy .Dla mnie wygląda to nieapetycznie ale innym może nie przeszkadzać

      Odpowiedz
  4. Aneta  4 listopada 2016 11:11

    Raczej nie dla mnie.

    Odpowiedz
  5. Ewcia  9 listopada 2016 11:31

    Wygląda bardzo estetycznie i zachęcająco do spróbowania potrwamy 🙂

    Odpowiedz
  6. megi829  7 grudnia 2016 00:05

    wygląd przyciąga <3

    Odpowiedz
  7. marcia7  6 stycznia 2017 11:58

    piękne podanie i smak zapewne też

    Odpowiedz
  8. efffciaa  11 maja 2017 15:02

    Raz mi się zdarzyło jeść sieję , ale jak dla mnie była bardzo ościasta , a co za tym idzie to z taką potrawą jest mnóstwo zabawy . Druga rzecz – nie uznaję mięsa żadnego – na surowo .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany