Redakcja, 1 sierpnia 2020
Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone
Składniki na Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone
- mąka pszenna – 2 szklanki
- jajko – 1 sztuka
- cukier puder – 0.5 szklanek
- Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
- śmietana 36% – 250 mililitrów
- serek mascarpone – 250 gramów
- cukier puder – 4 łyżki
- gorzka czekolada – 1 opakowanie
- śmietana 36% – 5 łyżek
Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.
- W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.
- Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.
- Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.
- W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
- Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!