Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta ze szpinakiem i boczkiem – dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać ekstra porcją sera. Spróbuj!

Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Tarta ze szpinakiem i boczkiem

Składniki: 

Ciasto:
– 220 g mąki pełnoziarnistej
– 100 g miękkiego masła
– płaska łyżeczka soli
– 4-6 łyżek zimnej wody
– 1 jajko

Farsz:
– 350 g szpinaku
– 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
– 200 ml śmietany 18%
– 2 ząbki czosnku
– 2 duże jajka
– 30-50 g startego parmezanu
– sól i szczypta cukru

Przygotowanie:

Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik.
Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.      

Aromatyczna tarta z grzybami

Aromatyczna tarta z grzybami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! Składniki na danie: tarta z grzybami Ciasto: - Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g - mąka                                               300g - żółtko                                             2 szt. - woda                                              100ml - sól do

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (131 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  7 marca 2014 18:45

    Robię bardzo podobną tartę tylko zamiast boczku dodaję ser feta. Muszę kiedyś spróbować zrobić z boczkiem. Na pewno jest pyszna.

    Odpowiedz
  2. bbo  7 marca 2014 19:58

    Aja zrobię taką jak w przepisie i jeszcze wzbogacę fetą jak radzi koleżanka. A co, nie jestem na diecie 😀

    Odpowiedz
  3. martucha180  15 marca 2014 11:15

    A ja bym do boczku i pieczarek dodała ananasa….

    Odpowiedz
  4. Aneta  3 czerwca 2015 10:43

    To musi być pyszne! Spisuję przepis 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany