Tarta ze świeżymi malinami

Tarta-malinowa_Bielmar_PalmaSkładniki:

Tarta (spód):

  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 łyżka wody

 

Nadzienie:

  • 350 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
  3. Nagrzej piekarnik do 190˚C.
  4. Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
  5. Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
  6. Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
  7. Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.

 

 

Więcej inspirujących przepisów na www.wypiekiudane.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (123 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  15 lipca 2014 11:53

    Pysznie wygląda. Warto zrobić bo sezon na maliny się zaczął.

    Odpowiedz
  2. martucha180  15 lipca 2014 12:22

    Już mi ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  3. bbo  15 lipca 2014 18:32

    Imponujące w swej prostocie.

    Odpowiedz
  4. Ewelina  30 marca 2015 23:21

    aż ślinka cieknie na sam widok 😛

    Odpowiedz
  5. adamorek  27 lipca 2015 18:55

    cudowne ciacho

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany