Tarta ze świeżymi malinami

Tarta-malinowa_Bielmar_Palma

fot. Tarta malinowa Bielmar Palma

Składniki:

Tarta (spód):

  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 350 g tłustego twarogu
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
  3. Nagrzej piekarnik do 190˚C.
  4. Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
  5. Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
  6. Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
  7. Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.

Więcej inspirujących przepisów na www.wypiekiudane.pl

fot. mat. nadesłane

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (163 głosów, średnia: 4,34 z 5)
zapisuję głos...