Tarta ze świeżymi malinami
fot. Tarta malinowa Bielmar Palma
Składniki:
Tarta (spód):
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
- 1 łyżka wody
Nadzienie:
- 350 g tłustego twarogu
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców (truskawek, jagód, porzeczek, poziomek…)
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
- Nagrzej piekarnik do 190˚C.
- Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
- Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
- Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
- Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.
Więcej inspirujących przepisów na www.wypiekiudane.pl
fot. mat. nadesłane