Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą

Przedstawiamy idealny na jesienny weekend, pyszny i bardzo szybki przepis na tartę z żółtym serem, brokułami cebulą.

tarta-z-zoltym-serem-brokulami-i-cebula

Tarta z żółtym serem, brokułami i cebulą


Składniki:

  • gotowy spód od pizzy
  • łyżka masła
  • 1 pokrojona w piórka cebula
  • 1 średni brokuł podzielony na różyczki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 100 g sera Gouda np. MSM Mońki
  • 1 jajko

Wykonanie:

Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę i mieszać aż się zeszkli. Następnie odstawić do ostygnięcia. W tym samym czasie ugotować brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić aby ostygły. Rozwałkować cienko ciasto pizzowe, posmarować musztardą zostawiając  2 cm z każdej strony. Na wierzch ułożyć ugotowane brokuły, podsmażoną cebulę i posypać startym serem. Ciasto z wierzchu posmarować  roztrzepanym jajkiem. Piec  15 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku. Podawać na ciepło.

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (226 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  22 października 2016 09:36

    Aż ślinka cieknie!

    Odpowiedz
  2. nungal  22 października 2016 10:06

    wygląda absolutnie przepysznie! jednak je się przede wszystkim oczami a piękne zdjęcie potraw wraz z ciekawą aranżacją stołu to już prawdziwa sztuka, mnie mniej istotna od tej kulinarnej!

    Odpowiedz
  3. malinowaja  23 października 2016 15:22

    Ale bym zjadła! 🙂

    Odpowiedz
  4. luna341  23 października 2016 19:03

    Jadła bym 🙂

    Odpowiedz
  5. efffciaa  24 października 2016 10:46

    Brzmi wspaniale , ja tylko bym cebulę pominęła , ponieważ po prostu jej nie lubię 🙂 ale cała reszta to dla mnie jest tak zwane – danie wymarzone 🙂 chętnie przyrządzę .

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 15:16

      Zrobiłam jednak tartę według tego przepisu – mąż mnie namówił , żebym dodała również cebuli 🙂 i muszę am powiedzieć , że wyszła doskonale . Od tego czasu zawsze robię z cebulą . Pycha .

      Odpowiedz
  6. Jaworka  24 października 2016 19:01

    Super danie warto spróbować bo wykonanie tez nie zbyt pracochłonne

    Odpowiedz
  7. Aneta  25 października 2016 12:57

    Musi być pyszne 🙂 Tylko ciasto bym zrobiła sama, nie przepadam za „gotowcami”.

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  21 grudnia 2016 15:18

    Zjadłabym ją.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany