Przepis na: Tarta z kremem i letnimi owocami

tarta

Czas przygotowania Tarty z kremem i letnimi owocami: 60 min

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 400g Mąki Lubella Puszysta Tortowa
  • 200g masło
  • 200g cukru
  • 2 jaja
  • Suchy groch do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy roztrzepane jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim delikatnie foremkę na tarte. Można ją też wykleić ręcznie. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tartę bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem i przybranie:

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 50g cukru
  • 40g Mąki Lubella Puszysta Tortowa
  • 2 żółtka jaj
  • Po 250g jeżyn, malin, borówek lub jagód

Sposób przygotowania kremu:

Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem i mieszamy je z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tartę wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.

Rada:

Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  22 maja 2015 09:02

    Fajny przepis. Prosty, a zarazem bardzo efektownie wygląda. Czekam aż rozpocznie się sezon owoców.

    Odpowiedz
  2. martucha180  22 maja 2015 11:26

    Apetycznie, kolorowo!

    Odpowiedz
  3. bbo  22 maja 2015 12:06

    Ja już nie mogę doczekać się poziomek!

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  22 maja 2015 12:27

    ojej, ale mi się dobrze zrobiło na widok!

    Odpowiedz
  5. gosia141088  22 maja 2015 12:38

    WOW CZYTACIE MI W MYŚLACH W SOBOTĘ CHCIAŁAM ZROBIĆ TARTĘ :p

    Odpowiedz
  6. gosia141088  22 maja 2015 12:39

    WYPROBUJE TEN TEN PRZEPIS 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  22 maja 2015 12:57

    Na wiosnę i w lecie często robię tarty z sezonowymi owocami.Jeszcze prostszy przepis na krem to budyń ugotowany z połową mleka i utarty z masłem.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  22 maja 2015 17:41

    wykorzystam przepis 🙂

    Odpowiedz
  9. Niezapominajka277  22 maja 2015 18:31

    Wypróbuję przepis:)

    Odpowiedz
  10. Madziulka444  22 maja 2015 18:55

    Ale smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie 🙂

    Odpowiedz
  11. macierzanka  22 maja 2015 19:47

    O jaka wspaniała tarta ,na pewno zrobię.

    Odpowiedz
  12. lilkawodna  23 maja 2015 09:45

    Wygląda przepięknie. Smakuje pewnie jeszcze lepiej.

    Odpowiedz
  13. Olejnik  23 maja 2015 21:19

    Muszę zrobić . Bardzo lubię tartę jeszcze jak jest sezon na owoce to nie mogę się oprzeć aby nie zrobić :):)

    Odpowiedz
  14. Anita  9 czerwca 2015 14:31

    oo mniam, ale bym jadła!!

    Odpowiedz
  15. Madziulka444  10 czerwca 2015 16:45

    Ale mam smaka na to ciacho 🙂

    Odpowiedz
  16. adamorek  27 lipca 2015 18:50

    bajecznie wygląda

    Odpowiedz
  17. Trochę Szalona  31 lipca 2015 12:15

    Myślę, że skorzystam z tego przepisu 🙂

    Odpowiedz
  18. Margaretkaw  22 stycznia 2016 10:13

    Wygląda wspaniale, zjadłabym 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany