Przepis na: Tarta z kremem i letnimi owocami

tarta

Czas przygotowania Tarty z kremem i letnimi owocami: 60 min

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 400g Mąki Lubella Puszysta Tortowa
  • 200g masło
  • 200g cukru
  • 2 jaja
  • Suchy groch do obciążenia ciasta

Sposób przygotowania ciasta:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy roztrzepane jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim delikatnie foremkę na tarte. Można ją też wykleić ręcznie. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tartę bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krem i przybranie:

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 50g cukru
  • 40g Mąki Lubella Puszysta Tortowa
  • 2 żółtka jaj
  • Po 250g jeżyn, malin, borówek lub jagód

Sposób przygotowania kremu:

Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem i mieszamy je z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tartę wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.

Rada:

Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...