Przepis na: Tarta z kremem i letnimi owocami
Czas przygotowania Tarty z kremem i letnimi owocami: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 400g Mąki Lubella Puszysta Tortowa
- 200g masło
- 200g cukru
- 2 jaja
- Suchy groch do obciążenia ciasta
Sposób przygotowania ciasta:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier oraz schłodzone masło . Siekamy nożem lub delikatnie rozcieramy palcami na grudki wielkości zacierek. Dodajemy roztrzepane jaja i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim delikatnie foremkę na tarte. Można ją też wykleić ręcznie. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchym grochem. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po tym czasie zdejmujemy papier i dopiekamy tartę bez obciążenia jeszcze przez 5-10 minut. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem i przybranie:
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 50g cukru
- 40g Mąki Lubella Puszysta Tortowa
- 2 żółtka jaj
- Po 250g jeżyn, malin, borówek lub jagód
Sposób przygotowania kremu:
Zagotowujemy w rondlu mleko z ziarenkami z laski wanilii oraz strączkiem. Mieszamy w misce cukier, mąkę i żółtka na pastę. Wlewamy zagotowane mleko małym strumieniem i mieszamy je z pastą. Masę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na wystudzoną tartę wykładamy krem oraz dekorujemy owocami.
Rada:
Aby wygląd tarty był jeszcze lepszy, należy w rondelku rozpuścić odrobinę dżemu morelowego z niewielką ilością kawałków owoców. Posmarowanie owoców płynnym dżemem nada im piękny połysk.