Aromatyczna tarta z grzybami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki na danie: tarta z grzybami
Ciasto:
- – Masło Ekstra od OSM Piątnica 150g
- – mąka 300g
- – żółtko 2 szt.
- – woda 100ml
- – sól do smaku
Pozostałe składniki:
- – Śmietanka 42% od OSM Piątnica 100ml
- – Śmietana 18% od OSM Piątnica 1 łyżka na porcję
- – cebula 1 średnia sztuka
- – masło 1 łyżka
- – podgrzybek świeży lub mrożony 250g
- – kurki świeże lub mrożone 250g
- – pieczarka świeża 6 średnich sztuk
- – mąka 1 łyżeczka
- – sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.
Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.
Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.
Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju tart i na słodko i wytrawnych, zarówno mięsnych jak i warzywnych. To szybkie, smaczne , kolorowe i bardzo aromatyczne danie.
Zjadłabym!
Bardzo apetyczna ta tarta.
Mmmm, wygląda naprawdę apetycznie!
Bardzo ciekawy przepis 🙂
Na pewno pyszna ostatnio robiłam ze szpinakiem a świeżych grzybów nie mam
Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje. Aż ślinka mi cieknie na sam widok.
O tak! Kocham grzybki 😉
Wspaniały przepis na doskonałe danie z grzybów . A że sezon grzybowy w pełni z cała pewnością zrobię taka tartę ze świeżutkich leśnych grzybów – uwielbiam grzyby w każdej postaci 🙂
I ja zrobię, mam cały zamrażalnik grzybów po tym sezonie. A przepis fajny, powinno się udać:)
Justyna8 a powiedz mi jak się sprawują mrożone grzyby ? Ja grzybów nigdy nie mroziłam , ponieważ się obawiam , że może się z nich papka zrobić , dlatego albo jem świeże , albo suszę .