Aromatyczna tarta z grzybami

tarta z grzybamiPrzepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Składniki na danie: tarta z grzybami

Ciasto:

  • – Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g
  • – mąka                                               300g
  • – żółtko                                             2 szt.
  • – woda                                              100ml
  • – sól do smaku

Pozostałe składniki:

  • – Śmietanka 42% od OSM Piątnica           100ml
  • – Śmietana 18% od OSM Piątnica             1 łyżka na porcję
  • – cebula                                                        1 średnia sztuka
  • – masło                                                         1 łyżka
  • – podgrzybek świeży lub mrożony            250g
  • – kurki świeże lub mrożone                        250g
  • – pieczarka świeża                                       6 średnich sztuk
  • – mąka                                                           1 łyżeczka
  • – sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać zimne, pokrojone masło. Całość posiekać nożem. Dodać żółtka, wodę i sól do smaku. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 minut, w temp. 200 st.C.

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, krótko obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Dodać mąkę i wszystko razem dobrze wymieszać. Dolać śmietankę oraz doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Zagotować powstały farsz i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę piec w piekarniku w temp. 180st.C, aż się zrumieni.

Podawać z łyżką zimnej, kwaśnej śmietany lub z jogurtem naturalnym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  17 stycznia 2017 20:05

    Jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju tart i na słodko i wytrawnych, zarówno mięsnych jak i warzywnych. To szybkie, smaczne , kolorowe i bardzo aromatyczne danie.

    Odpowiedz
  2. martucha180  17 stycznia 2017 20:45

    Zjadłabym!

    Odpowiedz
  3. macierzanka  18 stycznia 2017 10:14

    Bardzo apetyczna ta tarta.

    Odpowiedz
  4. maburekk  18 stycznia 2017 21:53

    Mmmm, wygląda naprawdę apetycznie!

    Odpowiedz
  5. Aneta  20 stycznia 2017 10:04

    Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  21 stycznia 2017 20:07

    Na pewno pyszna ostatnio robiłam ze szpinakiem a świeżych grzybów nie mam

    Odpowiedz
  7. AnnStyl  28 stycznia 2017 16:59

    Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje. Aż ślinka mi cieknie na sam widok.

    Odpowiedz
  8. xtina120  2 lutego 2017 00:09

    O tak! Kocham grzybki 😉

    Odpowiedz
  9. efffciaa  11 października 2017 15:03

    Wspaniały przepis na doskonałe danie z grzybów . A że sezon grzybowy w pełni z cała pewnością zrobię taka tartę ze świeżutkich leśnych grzybów – uwielbiam grzyby w każdej postaci 🙂

    Odpowiedz
    • justyna8  7 listopada 2017 10:29

      I ja zrobię, mam cały zamrażalnik grzybów po tym sezonie. A przepis fajny, powinno się udać:)

      Odpowiedz
  10. efffciaa  7 listopada 2017 10:44

    Justyna8 a powiedz mi jak się sprawują mrożone grzyby ? Ja grzybów nigdy nie mroziłam , ponieważ się obawiam , że może się z nich papka zrobić , dlatego albo jem świeże , albo suszę .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany