Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami

Tarta-z-brokulami-i-suszonymi-pomidoramiTarta z brokułami i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • mąka – 1,5 szklanki
  • sól morska – łyżeczka
  • masło – 3/4 kostki
  • jajko – 1 szt.
  • brokuł – 1 szt.
  • cebula szalotka – 2 szt.
  • suszone pomidory z zalewy – garść
  • kapary – 2 łyżki
  • świeża bazylia
  • ser żółty starty – pół szklanki
  • musztarda Dijon – łyżka
  • jajka – 5 szt.
  • śmietana 30% – półtorej szklanki
  • mleko zimne – 2 łyżki (może być też śmietana gęsta)
  • sól / pieprz

 

Przygotowanie:

Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę. Wstaw do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do nagrzanego piekarnika: 180 stopni około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód. Pomidory drobno posiekaj i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, kapary, posiekaną bazylię i szalotkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód. Piecz w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, aby różyczki się nie przypaliły.

 

 

 

Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,22 z 5)
zapisuję głos...