Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- mąka – 1,5 szklanki
- sól morska – łyżeczka
- masło – 3/4 kostki
- jajko – 1 szt.
- brokuł – 1 szt.
- cebula szalotka – 2 szt.
- suszone pomidory z zalewy – garść
- kapary – 2 łyżki
- świeża bazylia
- ser żółty starty – pół szklanki
- musztarda Dijon – łyżka
- jajka – 5 szt.
- śmietana 30% – półtorej szklanki
- mleko zimne – 2 łyżki (może być też śmietana gęsta)
- sól / pieprz
Przygotowanie:
Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę. Wstaw do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do nagrzanego piekarnika: 180 stopni około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód. Pomidory drobno posiekaj i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, kapary, posiekaną bazylię i szalotkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód. Piecz w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, aby różyczki się nie przypaliły.
Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka
Piękne jesienne danie.
Kolejny przepis do wypróbowania.
Skosztuję, gdy ktoś mi poda 🙂
Bardzo apetycznie wygląda.
Zdecydowanie coś dla mnie 🙂
Uwielbiam takie smaki 🙂
Pyszota