Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
Tarta z brokułami i suszonymi pomidorami
Składniki:
- mąka – 1,5 szklanki
- sól morska – łyżeczka
- masło – 3/4 kostki
- jajko – 1 szt.
- brokuł – 1 szt.
- cebula szalotka – 2 szt.
- suszone pomidory z zalewy – garść
- kapary – 2 łyżki
- świeża bazylia
- ser żółty starty – pół szklanki
- musztarda Dijon – łyżka
- jajka – 5 szt.
- śmietana 30% – półtorej szklanki
- mleko zimne – 2 łyżki (może być też śmietana gęsta)
- sól / pieprz
Przygotowanie:
Składniki ciasta posiekaj ze sobą nożem, po czym bardzo szybko zagnieć palcami na jednolitą elastyczną masę. Wstaw do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natartą masłem formę do tart. Zrób widelcem w cieście dziurki i wstaw do nagrzanego piekarnika: 180 stopni około 15 min, aż się przyrumieni. Przestudź spód. Pomidory drobno posiekaj i wrzuć do miski, dodaj małe różyczki brokułu, kapary, posiekaną bazylię i szalotkę oraz pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie i zalej spód. Piecz w 180 stopniach, aż jajka się zetną. Możesz na początku przykryć folią, aby różyczki się nie przypaliły.
Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka