Tarta śliwkowo-orzechowa

Tarta śliwkowo-orzechowa

Składniki na: Tarta śliwkowo-orzechowa

  • mąka – 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów
  • cukier trzcinowy – 50 gramów
  • żółtka jajek – 3 sztuki
  • białko jajka – 1 sztuka
  • śliwki – 600 gramów
  • cukier żelujący 3:1 – 150 gramów
  • orzechy nerkowca – 200 gramów
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • cukier trzcinowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
  3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
  4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
  5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
  6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (335 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...