Redakcja, 14 sierpnia 2023
Składniki na: Tarta śliwkowo-orzechowa
- mąka – 300 gramów
- Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów
- cukier trzcinowy – 50 gramów
- żółtka jajek – 3 sztuki
- białko jajka – 1 sztuka
- śliwki – 600 gramów
- cukier żelujący 3:1 – 150 gramów
- orzechy nerkowca – 200 gramów
- bułka tarta – 3 łyżki
- cukier trzcinowy – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
- Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.
- Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.
- Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.
- Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.