Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami

CPB_Tarta_na_kruchym_spodzie_ze_sliwkami_kalifornijskimi_1

Czas przygotowania dania: Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami – 150 minut
12 porcji

Składniki na ciasto: Tarta na kruchym spodzie ze śliwkami kalifornijskimi z musem z białej czekolady i malinami

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 7 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paski

Mus z białej czekolady i malin:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 60 dkg świeżych malin
  • posiekane liście świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruche ciasto. Do malaksera z końcówką hak wsypujemy mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli, mieszamy przez chwilę. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do malaksera. Miksujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania okruchów przypominających chleb. Dodajemy wodę i pokrojone w cienkie paski śliwki kalifornijskie, przez chwilę miksujemy całość do połączenia składników. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Schłodzone ciasto układamy na blacie/stolnicy posypanej mąką i wałkujemy na wielkość odpowiadającą formie, którą posiadamy. Formę natłuszczamy najlepiej masłem. Na posypany mąką wałek delikatnie nawijamy rozwałkowane ciasto, przenosimy je nad formę i rozwijamy je bezpośrednio na nią. Dociskamy ciasto do brzegów formy (jeśli mamy nadmiar ciasta poza formą, przesuwamy wałkiem po brzegach formy, co pozwoli w prosty i ładny sposób pozbyć się jego nadmiaru). Dół formy dziurkujemy widelcem, wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy fasolą lub ciężarkami. Ciasto pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) z obciążeniem. Po tym czasie usuwamy obciążenie i pieczemy kolejne 10-12 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

CPB_Tarta_na_kruchym_spodzie_ze_sliwkami_kalifornijskimi_przygotowanie_2

Przygotowujemy mus. W kąpieli wodnej (małą miseczkę ustawiamy na rondelku z gotującą się wodą) roztapiamy białą czekoladę dodając niewielką ilość śmietanki (ok. 50 ml). Roztapiamy do momentu osiągnięcia jednolitej konsystencji,  zdejmujemy z ognia do wystygnięcia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany powoli dodajemy wystudzoną masę z białej czekolady, delikatnie łączymy składniki.
Na przygotowany wcześniej spód wykładamy mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowaną tartę chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce, a na schłodzonej masie układamy maliny. Całość posypujemy drobno posiekanymi liśćmi świeżej mięty.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (160 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  2 września 2015 11:32

    Smakowicie wyglądają te malinki 🙂

    Odpowiedz
  2. bbo  2 września 2015 12:01

    No to mam kolejny przepis na maliny z własnego ogrodu.

    Odpowiedz
  3. Aneta  2 września 2015 12:31

    O rany, musi smakować nieziemsko! *_*

    Odpowiedz
  4. Wusia  2 września 2015 14:08

    Fajny przepis, choć bez tych śliwek też będzie bardzo smaczne.

    Odpowiedz
  5. martucha180  2 września 2015 14:20

    Zjem całe!

    Odpowiedz
  6. marczella  2 września 2015 15:00

    No i mamy pomysł na deser 🙂

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  2 września 2015 16:36

    Wygląda oblędnie.

    Odpowiedz
  8. kataryna kiełboń  2 września 2015 19:10

    Świetnie wygląda ta tarta, przy niej można zapomnieć o kaloriach… 🙂

    Odpowiedz
  9. macierzanka  2 września 2015 19:25

    Apetycznie wygląda ta tarta, muszę ją zrobić.

    Odpowiedz
  10. Jaworka  2 września 2015 19:51

    Przyznam że nigdy nie piekłam tarty zawsze przeraża mnie to obciążanie fasolą a widzę ich sporo i mam chęć wypróbować

    Odpowiedz
  11. martus2833  2 września 2015 19:56

    Chyba najlepszy przepis opublikowany do tej pory na portalu 🙂

    Odpowiedz
  12. Margaretkaw  2 września 2015 20:24

    O matko, jak to smakowicie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  13. Gocha  2 września 2015 21:32

    Zjadłabym chętnie 🙂 Może i zrobię, póki malinki jeszcze są

    Odpowiedz
  14. Patriszia  3 września 2015 08:54

    Wygląda obłędnie 🙂 Bez śliwek i byłoby idealnie 🙂

    Odpowiedz
  15. mama_kazala  24 listopada 2015 13:37

    koniec!
    nie oglądam więcej tych Waszych …supersmacznych i wspaniałych ciast!:D

    Odpowiedz
  16. nungal  17 lutego 2016 20:01

    przestańcie kusić takimi smakołykami, bo wszystkie nas utuczycie 😀

    Odpowiedz
  17. ma_dzia  26 czerwca 2016 19:30

    Brzmi pysznie 🙂 Trzeba będzie wypróbować 🙂

    Odpowiedz
  18. racuszek  20 sierpnia 2016 20:43

    Ślinka sama cieknie!

    Odpowiedz
  19. kasiadrozdz  5 września 2016 14:33

    wygląda przepysznie, i jak tu być na diecie????????

    Odpowiedz
  20. Myrcella  16 grudnia 2016 18:07

    Wygląda bosko

    Odpowiedz
  21. jaboris  23 grudnia 2016 18:09

    Brzmi przepysznie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany