Tarta malinowa z z kremem na bazie herbaty Earl Grey

Tarta malinowa z z kremem na bazie herbaty Earl Grey

Składniki na ciasto: Tarta malinowa z z kremem na bazie herbaty Earl Grey 

Kruche ciasto (forma o średnicy około 23 cm)

  • 270 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 120 g margaryny

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 120 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 torebki Earl Grey Ahmad Tea London
  • 70 ml wody

Dekoracja:

  • 250 g świeżych malin
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:  

Do naczynia wsyp cukier, pokrojoną na kawałeczki ciepłą margarynę, przesianą mąkę i wszystko zmiksuj. Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii, cynamon – miksuj do momentu, aż masa będzie jednolita. Uformuj kulę, a następnie rozwałkuj ją i włóż do formy. Ciasto podziurkuj w kilku miejscach widelcem, by nie dostała się do niego para. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut i odstaw na kilka minut. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pół godziny. W tym czasie zalej dwie torebki herbaty gorącą wodą, aby ta delikatnie je pokryła i odstaw do zaparzenia pod przykryciem na około 3 minuty.

 

Mus:

Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostudzi się do temperatury pokojowej. Śmietankę ubij, dodając sukcesywnie cukier puder. Następnie dodaj serek mascarpone, ekstrakt herbaciany, a także czekoladę i delikatnie wymieszaj. Kiedy ciasto ostygnie delikatnie rozprowadź mus po jego powierzchni, następnie połóż na nim maliny jedna przy drugiej i posyp cukrem pudrem.

Przepis podpowiedziała marka Earl Grey Ahmad Tea London

Aromatyczna tarta z grzybami

Aromatyczna tarta z grzybami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy! Składniki na danie: tarta z grzybami Ciasto: - Masło Ekstra od OSM Piątnica    150g - mąka                                               300g - żółtko                                             2 szt. - woda                                              100ml - sól do

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,64 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  12 sierpnia 2016 11:52

    kocham wszelkiego rodzaju tarty z owocami!

    Odpowiedz
  2. sandra  12 sierpnia 2016 18:25

    Musi być naprawdę pyszna, maliny i jeszcze na bazie herbaty. Ciekawe

    Odpowiedz
  3. Wusia  12 sierpnia 2016 19:49

    Ciekawa jestem smaku tego herbacianego musu.

    Odpowiedz
  4. luna341  12 sierpnia 2016 21:59

    Tarta I moja ulubiona herbata .to musi byc 😋

    Odpowiedz
  5. janka1312  12 sierpnia 2016 23:49

    wygląda bosko 🙂

    Odpowiedz
  6. martucha180  14 sierpnia 2016 17:57

    Zaskakujące połączenie składników!

    Odpowiedz
  7. muhomorek  16 sierpnia 2016 07:05

    Tarta wyszła idealna! Rozpływa się w ustach a rodzina zachwycona:) Krem i baza łatwe i szybkie a owoce można zmieniać do woli.

    Odpowiedz
  8. Redakcja  16 sierpnia 2016 10:11

    Meldujemy: krem jest po prostu boski! Tarta zniknęła w całości od razu po obiedzie. W weekend będziemy testować borówki zamiast malin.

    Odpowiedz
  9. PrzepisyPL  18 sierpnia 2016 09:14

    Wygląda przepysznie

    Odpowiedz
  10. racuszek  20 sierpnia 2016 15:33

    Wygląda tak smakowicie, że chyba w najbliższym czasie będę zmuszona spróbować upiec takie cudeńko! Czuję, że z talerzy zniknie w mgnieniu oka 🙂

    Odpowiedz
  11. nungal  27 sierpnia 2016 18:06

    uwielbiam słodkości ze świeżymi owocami sezonowymi

    Odpowiedz
  12. Aneta  27 września 2016 15:15

    Tarcie na słodko zawsze mówię TAK! 🙂

    Odpowiedz
  13. Ceramika bolesławiecka  21 sierpnia 2022 17:29

    Dziękuję za przepisy. W ostatnim czasie polubiłam tarty – szczególnie, ze w ogrodzie mam swoje owoce, tak więc korzystam 🙂 Robię dla siebie ale i dla znajomych, zwykle przygotowanie takiej tarty nie zajmuje dużo czasu. Poza tym dobrze znosi czas i można zjeść ze smakiem i następnego dnia i 2 dni później. Odradzam silikonowe formy do tart, zdecydowanie wygodniej piecze się je w ceramicznych formach. Sama mam formy z ceramiki z Bolesławca. Można piec w nich w każdej temperaturze, a tarta tak serwowana prezentuje się przepięknie.

    Odpowiedz
  14. as_sa  22 sierpnia 2022 06:48

    Przepis na pewno oryginalny, ale dajcie znać co zrobić żeby krem na bazie śmietanki, czekolady i mascarpone się nie zważył, bo niestety miałam z tym problem. Po dodaniu czekolady do zimnej ubitej śmietanki z mascarpone czekolada się „ścina”, a dalsze miksowanie powoduje ważenie się kremu 😟

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany