Tarta austriacka ze świeżą żurawiną

Tarta_austriacka_ze_swieza_cranberryCzas przygotowania dania- tarta austriacka : 75 minut + czas stygnięcia

Składniki (12 porcji):

Ciasto:

300 gr mąki

1 szczypta proszku do pieczenia

100 gr mielonych orzechów laskowych

80 gr cukru

150 gr masła

1 jajko

2-3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

400 gr całej, świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)

80 ml nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)

150 gr cukru

miąższ z jednej laski wanilii

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na płasko. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  2. W międzyczasie przebieramy cranberry, myjemy i wkładamy do garnka zalewając nektarem żurawinowym i dodajemy cukier. Przecinamy laskę wanilii i wyciągamy miąższ. Dodajemy do garnka razem mieszając z cynamonem i żurawiną. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, aż cranberry delikatnie rozpadnie się i zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę (około 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
  4. Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Odsączamy cranberry i rozprowadzamy na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na żurawinowym nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 °C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 °C).Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.

 

Wartość odżywcza (1 porcja):

Wartość energetyczna: 333 kcal / 1395 kJ

Białko: 4,9 gr

Tłuszcz: 16,3 gr

Węglowodany: 43 gr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,21 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  23 sierpnia 2014 11:04

    Mógłby mnie ktoś zaprosić na taką tartę;-).

    Odpowiedz
  2. bbo  23 sierpnia 2014 20:26

    Nie nam tajników austriackiej kuchni, więc chętnie bym spróbowała takiej tarty.

    Odpowiedz
  3. as_sa  24 sierpnia 2014 00:17

    Wygląda pysznie. Aż ślinka cieknie 😉

    Odpowiedz
  4. girlblack  17 kwietnia 2015 19:38

    oj żurawina, uwielbiam!

    Odpowiedz
  5. AnnaKwasniak  22 czerwca 2015 20:52

    Może być dobra… 😉

    Odpowiedz
  6. adamorek  27 lipca 2015 19:04

    przepyszne

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  14 sierpnia 2015 15:05

    Zjadłabym! Oj zjadła!

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  4 maja 2016 09:46

    U mnie w domu robi się taką tartę odkąd sięgnę pamięcią. A jako farsz dodajemy różne owoce nie tylko żurawinę. Może też być orzechowa masa kawałkami owoców. Interpretacja dowolna, tak naprawdę to można wykorzystać wszelkie owoce lub warzywa. A z makiem i bakaliami tez palce lizać. W wersji z makiem z ogromną ilością orzechów i bakalii jest u nas w domu od zawsze tradycyjnym wigilijnym makowcem.

    Odpowiedz
  9. marra  24 lipca 2016 18:32

    Wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  10. efffciaa  11 października 2016 15:19

    Czytałam nie raz , że żurawina jest bardzo zdrowa , więc nie miałabym nic przeciwko temu , żeby skosztować takiej tarty . Może się skuszę i w któryś dzień ją upiekę ..

    Odpowiedz
    • Aneta  6 grudnia 2016 12:11

      Nie dość, że zdrowa, to i pyszna na dodatek! 🙂

      Odpowiedz
  11. Aneta  6 grudnia 2016 12:10

    Uwielbiam tarty w różnej postaci, uwielbiam żurawinę – tak więc dla mnie jest to przepis idealny! Z pewnością spróbuję wyczarować takie cudo w swojej kuchni 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany