Tarta austriacka ze świeżą żurawiną
Czas przygotowania dania- tarta austriacka : 75 minut + czas stygnięcia
Składniki (12 porcji):
Ciasto:
300 gr mąki
1 szczypta proszku do pieczenia
100 gr mielonych orzechów laskowych
80 gr cukru
150 gr masła
1 jajko
2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
400 gr całej, świeżej cranberry (żurawiny amerykańskiej)
80 ml nektaru z cranberry (żurawiny amerykańskiej)
150 gr cukru
miąższ z jednej laski wanilii
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami laskowymi. Dodajemy kawałki masła, jajko i wodę. Wszystko ugniatamy na gładkie ciasto i rozwałkowujemy na płasko. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
- W międzyczasie przebieramy cranberry, myjemy i wkładamy do garnka zalewając nektarem żurawinowym i dodajemy cukier. Przecinamy laskę wanilii i wyciągamy miąższ. Dodajemy do garnka razem mieszając z cynamonem i żurawiną. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 4-5 minut, aż cranberry delikatnie rozpadnie się i zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Około 2/3 ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Okrągłą formę (około 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nim rozwałkowane ciasto z krawędzią wysoką na 1,5 do 2 cm. Formę wraz z ciastem wkładamy do lodówki na 60 minut.
- Po wyjęciu dziurawimy ciasto kilkakrotnie widelcem, nakładamy nadzienie. Odsączamy cranberry i rozprowadzamy na cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości 1,5 cm, zawijając lekko krawędzie. Układamy na żurawinowym nadzieniu w kształcie kratownicy, przyciskając końce do boku formy. Pieczemy w rozgrzanym do 180-200 °C piekarniku około 30 minut (piekarnik gazowy: poziom 2-3/ termoobieg: 160-180 °C).Wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 333 kcal / 1395 kJ
Białko: 4,9 gr
Tłuszcz: 16,3 gr
Węglowodany: 43 gr
Komentarze
Mógłby mnie ktoś zaprosić na taką tartę;-).
Nie nam tajników austriackiej kuchni, więc chętnie bym spróbowała takiej tarty.
Wygląda pysznie. Aż ślinka cieknie 😉
oj żurawina, uwielbiam!
Może być dobra… 😉
przepyszne
Zjadłabym! Oj zjadła!
U mnie w domu robi się taką tartę odkąd sięgnę pamięcią. A jako farsz dodajemy różne owoce nie tylko żurawinę. Może też być orzechowa masa kawałkami owoców. Interpretacja dowolna, tak naprawdę to można wykorzystać wszelkie owoce lub warzywa. A z makiem i bakaliami tez palce lizać. W wersji z makiem z ogromną ilością orzechów i bakalii jest u nas w domu od zawsze tradycyjnym wigilijnym makowcem.
Wygląda smakowicie 🙂
Czytałam nie raz , że żurawina jest bardzo zdrowa , więc nie miałabym nic przeciwko temu , żeby skosztować takiej tarty . Może się skuszę i w któryś dzień ją upiekę ..
Nie dość, że zdrowa, to i pyszna na dodatek! 🙂
Uwielbiam tarty w różnej postaci, uwielbiam żurawinę – tak więc dla mnie jest to przepis idealny! Z pewnością spróbuję wyczarować takie cudo w swojej kuchni 🙂