Tapas przepisy – poznaj oryginalne pomysły na hiszpańskie przekąski
Te maleńkie różnorodne przekąski zagościły na dobre w naszych kuchniach. Są doskonałym rozwiązaniem kiedy pojawią się niespodziewani goście, na popołudnie z koleżankami albo romantyczną kolację przy winie. Tapas, bo o nich mowa, to tradycyjne hiszpańskie przystawki podawane w barach i restauracjach jako dodatek do napoju. Mogą to być maleńkie kanapeczki, smażone kawałki ryb, duszone warzywa, oliwki czy bakalie. Tak naprawdę może to być każda potrawa, ważne by porcja była zachowawcza.
Samo wyjście na tapas czyli el tapeo nie jest typową kolacją ze znajomymi, gdzie zamawiamy stolik, siadamy wygodnie w lokalu i cieszymy się zmierzającymi ku nas daniami. Hiszpańskie tapeo nie ma z tym nic wspólnego. Dlaczego?
Po pierwsze większość barów tapas to podłużny korytarz gdzie siada się przy barze wypełnionym mnóstwem różnego rodzaju przekąsek. Zamawia się tak naprawdę wszystkiego po trochu, nie po to aby się najeść, raczej po to, żeby wszystkiego spróbować i szybko zmienić miejsce. Otóż na tapas nie chodzimy do jednego lokalu, wypijamy małe piwko, zagryzamy przystawką, zamieniamy kilka słów z barmanem i idziemy do kolejnego baru. Nikogo nie dziwi, że życie barów tapas tak naprawdę toczy się na ulicy. Przy 30 stopniach nikt nie ma ochoty zostawać w zamkniętych pomieszczeniach, picie zimnych napojów w towarzystwie przyjaciół na zewnątrz lokalu to prawdziwa przyjemność. To także upały sprawiają, że w lecie właśnie tapas należą do tych preferowanych posiłków ze względu na swoje niewielkie rozmiary.
Tapas wraz z upływem czasu z popularnych zakąsek przeistoczyło się w prawdziwą kulturę, skondensowanym na talerzyku hiszpańskim stylem życia. Jedz, świętuj, żyj, ciesz się każdą chwilą z tymi, których kochasz, ale też bądź otwarty na innych ludzi, dziel się, poznawaj. Świętowanie dnia tapas to tak naprawdę celebrowanie życia, przyjaźni i dobrego jedzenia.
Jak celebrować w domu? Przede wszystkim zaprosić tych, z którymi chętnie spędzicie najbliższych kilka godzin, zaopatrzyć się w czerwone wino i przygotować kilka prostych hiszpańskich przekąsek.
Tapas przepisy
Tinto de verano
Ulubiony hiszpański napój na upalne dni. To połączenie czerwonego wina z wodą sodową lub napojem gazowanym o smaku cytrynowym w stosunku 1:1, podawane zawsze z lodem. Doskonale orzeźwia!
Tapas przepisy: Salmorejo
Składniki: 100 ml oliwy z oliwek, łyżka octu winnego, 1 ząbek czosnku, 1 kg dojrzałych pomidorów, kawałek białego pieczywa bez skórki, sól.
Przygotowanie: Umyć pomidory i pokróić je w ćwiartki. Wrzucić je do kielicha blendera i zmiksować. W międzyczasie dodawać kolejno oliwę z oliwek, chleb, pół ząbka czosnku i ocet. Spróbować, jeśli smak będzie niedostatecznie wyraźny dodać nieco więcej octu, soli lub czosnku. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Salmorejo podawać z posiekanym jajkiem na twardo i tuńczykiem lub szynką serrano. Spryskać oliwą z oliwek.
Tapas przepisy: Smażone bakłażany z miodem
Składniki: 1 bakłażan, mąka pszenna, oliwa z oliwek, piwo, sól, ciemny miód do polania
Przygotowanie: Bakłażana pokroić w słupki o szerokości 1 cm. Posypać solą i odstawić na około 30 minut aby warzywo „wypociło” swój gorzkawy posmak. Przepłukać bakłażana, zalać go piwem i odstawić na kolejne 30 minut, w tej sposób podczas smażenia nie wchłonie za dużo oliwy. Następnie należy dokładnie odsączyć bakłażana i obtoczyć go w mące. Wrzucać na gorącą oliwę i smażyć do zezłcenia. Usmażone odsączyć z nadmiaru oleju na papierze. Serwować gorące, polane niewielką ilością miodu.
Tapas przepisy: Ensaladilla rusa
Składniki: 500g ziemniaków, 2 marchewki, puszka groszku, 2 ogórki konserwowe, zielone oliwki, 2 jajka na twardo, puszka tuńczyka, 200g gotowanych krewetek, majonez, sól
Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę gotujemy i studzimy. Wszystkie składniki kroimy w niewielką kostkę. Składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy solą.
Tapas przepisy: Chorizo al vino tinto
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek, 4 ostre kiełbaski typu chorizo, 1 szkl. czerwonego wina, 1/2 łyżeczki cukru, listek laurowy, 2 łyżki posiekanej pietruszki
Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone w plasterki kiełbaski około 5 minut. Dodajemy wino, cukier i liść laurowy. Kiedy wino zacznie się gotować, redukujemy temperaturę i gotujemy do momentu aż wino wyparuje do połowy, około 10 minut. Podajemy ciepłe, posypane pietruszką, najlepiej ze świeżą bagietką, którą można maczać w sosie.
Tekst: Monika Rząca
www.wakacje-hiszpania.pl