Talerzyki jednorazowe – jakie są ich rodzaje?

Spis treści:

Talerze mogą być jednorazowe, ale nie trzeba sięgać po produkty wykonane z tworzywa sztucznego. Do wyboru są ekologiczne naczynia, czyli przyjazne dla środowiska naturalnego. Plastikowe rzeczy rozkładają się przez setki lat i generują zanieczyszczenia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będą talerze z otrąb, włókien bambusowych, celulozy, skrobi modyfikowanej. Wybór jest obecnie ogromny, więc nie ma potrzeby sięgania po toksyczny plastik. Każdemu wyjdzie to na zdrowie. Naczynia jednorazowe są uniwersalne, mają szerokie zastosowanie, przydadzą się w wielu sytuacjach. Mogą być używane także w domu, szczególnie podczas imprezy w ogrodzie, grilla w rodzinnym gronie.

Dlaczego warto używać talerze papierowe jednorazowe i z innych ekologicznych materiałów? 

Niektórzy martwią się tym, że talerze jednorazowe są bardzo nietrwałe, po chwili zaczynają przeciekać, łamią się lub miękną. W praktyce wygląda to jednak zupełnie inaczej. Można liczyć na dużą wytrzymałość, odporność na działanie wilgoci i tłuszczu. Warto postawić na ekologiczne rozwiązania, aby chronić planetę. Im mniej zużywa się plastiku, w tym lepiej. Coraz więcej firm odchodzi od zwykłych talerzyków z tworzywa sztucznego, co wpływa korzystnie na ich wizerunek. Klienci doceniają dbałość o środowisko naturalne i patrzą przychylnym wzrokiem na bycie eko. Jest to sposób na pokazanie bycia odpowiedzialnym społecznie. Jednorazowe talerze szybko ulegają biodegradacji, można również poddać je recyklingowi. Często powstają z różnych odpadków, więc koszt ich produkcji jest niezwykle tani. Rozłożenie ekologicznego naczynia zajmuje zaledwie kilkadziesiąt dni. Niektóre stają się nawet nawozem dla roślin, wzbogacają glebę o składniki odżywcze. Jak widać, każdy na tym korzysta. Jest to skuteczny sposób na zmniejszenie ilości zanieczyszczeń i zredukowanie emisji dwutlenku węgla do atmosfery.

Do wyboru jest wiele talerzyków jednorazowych, różnią się one materiały wykonania, rozmiarem, kształtem, kolorem oraz wzorem. Można liczyć na dużą trwałość, nie trzeba martwić się o zbicie talerzyka. Naczynia jednorazowe są całkowicie bezpieczne w stosowaniu. Mogą mieć kontakt z żywnością, nie wchodzą z nią w interakcje w przeciwieństwie do toksycznego plastiku. Kolejną zaletą będą walory estetyczne. Talerzyki jednorazowe wyglądają elegancko, więc można śmiało postawić je na stole z różnych okazji, świetnie sprawdzą się jako część zestawy stołowej. Można zdecydować się nawet na klasyczną biel, która wizualnie przypomina ceramikę. Jeśli komuś zależy na czymś bardziej dekoracyjnym, to wystarczy sięgnąć po modele z ciekawymi wzorami. Talerzyki jednorazowe mogą mieć kolorowe nadruki. Na ich korzyść przemawia lekkość, przez co łatwo się je przenosi. Nie sprawiają żadnych problemów w transporcie. Po użyciu wystarczy je wyrzucić do kosza.

Podsumowując, warto wybrać talerzyki jednorazowe ze względu na:

  • ochronę środowiska,
  • bezpieczeństwo dla zdrowia,
  • przystępne ceny,
  • wysoką estetykę wykonania,
  • trwałość,
  • wszechstronne zastosowanie,
  • mnogość kolorów i wzorów,
  • uniwersalność.

Z jakich materiałów powstają talerzyki jednorazowe?

Coraz większą popularnością cieszą się talerzyki z otrąb. Nie wynika to wyłącznie z tego, że są one ekologiczne. Wiele osób zdziwi się, ale można je jeść. Są w pełni jadalne i smaczne. Do ich produkcji sięga się wyłącznie po otręby pszenne, które zawierają sporo witamin i minerałów. Mają charakterystyczne beżowo-brązowe zabarwienie. Sporym zaskoczeniem będzie także przyjemny zapach, dobrze znany większości osób. Trudno przecież nie zgodzić się z tym, że świeża skórka od chleba pięknie pachnie. Warto przekonać się osobiście, jak smakują naczynia otrębowe. Ogromną zaletą jest bardzo szybkie rozkładanie się tego typu talerzyków. Szkoda wyrzucać je do kosza, mogą zostać zakopane w ogrodzie, stać się nawozem. Zwierzęta również bardzo chętnie zjedzą talerzyki z otrąb. Tego typu naczynia mogą być używane nawet przez małe dzieci. Są w pełni bezpieczne, nie tłuką się, nie oparzą dłoni w przypadku gorącego jedzenia. Można umieścić na nich dowolne posiłki.

Na jakie naczynia jednorazowe się zdecydować?

Na uwagę zasługują również talerzyki trzcinowe, czyli z trzciny cukrowej. Dostępne są w wielu wariantach do wyboru, mogą mieć rozmaite kształty i rozmiary. Talerze z trzciny nie są podatne na działanie wilgoci. Ogromną zaletą jest utrzymywanie optymalnej temperatury jedzenia przez dłuższy czas. Na talerzykach trzcinowych można trzymać dowolne produkty, zimne i gorące. Są oczywiście w pełni biodegradowalne. Kolejną opcją będą talerzyki jednorazowe palmowe, czyli powstałe z wysuszonych liści palmowych. Trzeba jednak uważać na to, aby nie miały one kontaktu z wodą. Sprawdzą się na potrawy suche, wydłuża to ich żywotność. Naczynia palmowe idealnie nadają się na orzechy, owoce, ciastka, cukierki itd. Na uwagę zasługują także naczynia skrobiowe, czyli wykonane ze skrobi kukurydzianej. Są przezroczyste, bardzo przypominają modele plastikowe. Wyglądają bardzo elegancko, nie trzeba martwić się o pękanie ani zbicie. Naczynia skrobiowe nie są podatne na działanie wilgoci ani tłuszczu. Można trzymać na nich potrawy ciepłe i zimne.

Z czego powstają talerzyki jednorazowe?

Dobrze znane każdemu są naczynia celulozowe, czyli z papieru. Bardzo szybko się rozkładają, można mówić też o stabilności, neutralności. Mają szerokie zastosowanie, są relatywnie tanie w produkcji. Coraz większą popularnością cieszą się naczynia z eko masy papierniczej. Papier miesza się z wodą i powstaje mieszanka, którą rozprowadza się na specjalnych tacach, po czym odciska wilgoć przy użyciu walca. Potem następuje kształtowanie i odcinanie, aby uzyskać naczynie o preferowanym kształcie. Zaletą tego typu produktów jest ich wysoka trwałość, nadają się do dań zimnych i ciepłych. Przez długi czas pozostają szczelne. Można także zdecydować się na talerzyki bambusowe, czyli ekologiczne, bardzo wytrzymałe, o właściwościach antybakteryjnych. W sprzedaży znajdują się także naczynia z formowanego włókna, które cechują się odpornością na wodę i tłuszcz. Można je kompostować, a nawet stosować w kuchenkach mikrofalowych.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (35 głosów, średnia: 4,94 z 5)
loading... zapisuję głos...