Tajskie lody z patelni – nowy, letni trend deserowy!

Tajskie lody z patelni, zawijane w urocze ruloniki i układane w kubeczkach wraz z górą kolorowych dodatków to obraz, który przewija się ostatnio przed oczami tysięcy followersów popularnych kont na Instagramie. Sprawdź, czym jest ten oryginalny deser i dowiedz się, jak się go przyrządza!

Dopiero co opublikowałyśmy dla Was przepisy na oryginalne lody w smażonej, chrupiącej panierce, m.in. z płatków kukurydzianych i pokruszonych herbatników, a już spieszymy z wieścią o kolejnym deserowym trendzie tego lata! Poznajcie wymyślone w Tajlandii lody z patelni, przygotowywane na oczach klientów na specjalnie zmrożonym, metalowym blacie! Tę nowość znajdziecie w tym roku choćby na stoiskach w polskich, nadmorskich miejscowościach!

Tajskie lody z patelni – nowy, letni trend deserowy!

Tajskie (zwijane niczym naleśniki) lody z patelni to najnowszy deserowy trend tego lata, który ostatnim zwyczajem nowych kulinarnych propozycji zaczyna opanowywać Instagram. Pierwsze lody przyrządzane tą metodą na naszym rodzimym gruncie można było kupić w Rzeszowie. Teraz budki z improwizowanymi z dowolnych składników lodami powoli zaczynają wyrastać także w popularnych wakacyjnych kurortach!

Lody z patelni przyciągają amatorów mrożonych smakołyków nie tylko swoim nietypowym kształtem, kolorami, świeżymi owocami i widowiskowym sposobem przygotowywania, który sam w sobie jest dla lodożerców rozrywką. Tajemnica ich sukcesu leży przede wszystkim w możliwości stworzenia dowolnej kompozycji smakowej, np. ze świeżej śmietanki, ciasteczek Oreo, Nutelli, czekolady, malin, jagód, bananów, pokrojonych na kawałki Kinder Niespodzianek, czekoladek Ferrero Rocher, orzechów czy kawy. Co więcej, tak przyrządzone lody nie potrzebują żadnych konserwantów, aromatów ani utrwalaczy smaku, a ich przygotowanie trwa zaledwie 3 minuty.

 

Jak powstają lody tajskie?

Metoda produkcji lodów zwijanych w ruloniki (które wprawdzie przywędrowały do nas  z Tajlandii, lecz największą popularnością cieszą się w USA i w Chinach), znana jako fresh ice cream, polega na wylewaniu słodkiej śmietanki na specjalną patelnię mrożącą o temperaturze -30 stopni Celsjusza i szybkim mieszaniu, rozdrabnianiu oraz zbieraniu lodów za pomocą płaskich, metalowych łopatek. Dzięki takiemu rozwiązaniu gotowe lody nie są zbyt mocno przemrożone ani napowietrzone, a ich smak jest naprawdę wyrazisty. Lodowe ruloniki przypominają zatem dawne lody, przyrządzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Innowacją są jedynie nowoczesne dodatki, takie jak kolorowe sosy czy posypki. Sprawdźcie same!

 

Obejrzyj proces przyrządzania lodów:

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (233 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Amaretta  19 lipca 2018 08:24

    Próbowałam rok temu takich. Ale chyba wole te nowe lodziarnie kraftingowe 🙂

    Odpowiedz
  2. Aneta  19 lipca 2018 11:01

    To chyba nie jest tegoroczna nowość 😉 Ale fakt faktem, że jeszcze nie próbowałam tajskich lodów. Musze to koniecznie nadrobić i spróbować 🙂

    Odpowiedz
  3. Hidari11  19 lipca 2018 13:52

    Nie próbowałam takich, ale wyglądają co najmniej jak deser z luksusowego hotelu, np. Hilton. Pięknie przyozdobione. Jednak coś jest w powiedzeniu, że je się oczami.

    Odpowiedz
  4. Kika07645  19 lipca 2018 15:14

    Jadłam z 2 albo 3 lata temu nad polskim morzem 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  19 lipca 2018 19:20

    Chciałabym spróbować takich tajskich lodów.

    Odpowiedz
    • martucha180  19 lipca 2018 20:10

      Ja też!

      Odpowiedz
  6. lola.92  20 lipca 2018 00:41

    Niezbyt nowy ten trend, bo już w zeszłym roku je jadłam i były rewelacyjne, mi bardzo lody w takiej wersji posmakowały.

    Odpowiedz
  7. Angelika  18 listopada 2018 18:43

    Pyszne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany