Tajskie lody z patelni – nowy, letni trend deserowy!
Tajskie lody z patelni, zawijane w urocze ruloniki i układane w kubeczkach wraz z górą kolorowych dodatków to obraz, który przewija się ostatnio przed oczami tysięcy followersów popularnych kont na Instagramie. Sprawdź, czym jest ten oryginalny deser i dowiedz się, jak się go przyrządza!
Dopiero co opublikowałyśmy dla Was przepisy na oryginalne lody w smażonej, chrupiącej panierce, m.in. z płatków kukurydzianych i pokruszonych herbatników, a już spieszymy z wieścią o kolejnym deserowym trendzie tego lata! Poznajcie wymyślone w Tajlandii lody z patelni, przygotowywane na oczach klientów na specjalnie zmrożonym, metalowym blacie! Tę nowość znajdziecie w tym roku choćby na stoiskach w polskich, nadmorskich miejscowościach!
Tajskie lody z patelni – nowy, letni trend deserowy!
Tajskie (zwijane niczym naleśniki) lody z patelni to najnowszy deserowy trend tego lata, który ostatnim zwyczajem nowych kulinarnych propozycji zaczyna opanowywać Instagram. Pierwsze lody przyrządzane tą metodą na naszym rodzimym gruncie można było kupić w Rzeszowie. Teraz budki z improwizowanymi z dowolnych składników lodami powoli zaczynają wyrastać także w popularnych wakacyjnych kurortach!
Lody z patelni przyciągają amatorów mrożonych smakołyków nie tylko swoim nietypowym kształtem, kolorami, świeżymi owocami i widowiskowym sposobem przygotowywania, który sam w sobie jest dla lodożerców rozrywką. Tajemnica ich sukcesu leży przede wszystkim w możliwości stworzenia dowolnej kompozycji smakowej, np. ze świeżej śmietanki, ciasteczek Oreo, Nutelli, czekolady, malin, jagód, bananów, pokrojonych na kawałki Kinder Niespodzianek, czekoladek Ferrero Rocher, orzechów czy kawy. Co więcej, tak przyrządzone lody nie potrzebują żadnych konserwantów, aromatów ani utrwalaczy smaku, a ich przygotowanie trwa zaledwie 3 minuty.
Jak powstają lody tajskie?
Metoda produkcji lodów zwijanych w ruloniki (które wprawdzie przywędrowały do nas z Tajlandii, lecz największą popularnością cieszą się w USA i w Chinach), znana jako fresh ice cream, polega na wylewaniu słodkiej śmietanki na specjalną patelnię mrożącą o temperaturze -30 stopni Celsjusza i szybkim mieszaniu, rozdrabnianiu oraz zbieraniu lodów za pomocą płaskich, metalowych łopatek. Dzięki takiemu rozwiązaniu gotowe lody nie są zbyt mocno przemrożone ani napowietrzone, a ich smak jest naprawdę wyrazisty. Lodowe ruloniki przypominają zatem dawne lody, przyrządzane zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Innowacją są jedynie nowoczesne dodatki, takie jak kolorowe sosy czy posypki. Sprawdźcie same!
Obejrzyj proces przyrządzania lodów: