Tajska kuchnia: jajka gotowane na parze (KAI TOON)
Składniki na danie – jajka gotowane na parze (KAI TOON):
- 3 jajka, lekko ubite
- 225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka sosu rybnego
- Świeżo mielony biały pieprz
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 50g mielonej wieprzowiny
Przygotowanie:
- Do przygotowania potrawy będzie potrzebować paro waru i naoliwionej miski.
- Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym.
- Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz.
- Dodaj wieprzowinę, czosnek i cebulki dymki na sam spód naoliwionej miski. Wlej jajeczną miksturę, przykryj i gotuj na parze przez 15-20 minut, aż będzie stałe.
- Podawaj z ryżem jako część większego posiłku.
Przepis pochodzi z programu emitowanego w Polsat Food Network
Komentarze
fajny prosty przepis, moze dzisiaj uda mi się go przetestować 🙂
Jajka jem ugotowane na twardo, a podejrzewam, że z tego wylewa się żółtko…
Nie wiem jakoś ten przepis mi nie podchodzi
Na miękko nie dla mnie.
Ciekawy pomysł. Wypróbuje 🙂
Typowy tajski przepis – wszystko z rybami albo sosami rybnymi , przepis na zupełnie inne podanie jajek , ale myślę , że on akurat nie sprawdzi się wsród europejczyków .
Fajny, prosty przepis. Koniecznie musze go wypróbować, a może na Wielkanoc? Hmm… chyba nie jest to zły pomysł. 😉