Tajska kuchnia: jajka gotowane na parze (KAI TOON)

Jajka-gotowane-na-parze-(Kai-Toon)

Składniki na danie – jajka gotowane na parze (KAI TOON):

  • 3 jajka, lekko ubite
  • 225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • Świeżo mielony biały pieprz
  • 2 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 50g mielonej wieprzowiny

Przygotowanie:

  1. Do przygotowania potrawy będzie potrzebować paro waru i naoliwionej miski.
  2. Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym.
  3. Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz.
  4. Dodaj wieprzowinę, czosnek i cebulki dymki na sam spód naoliwionej miski. Wlej jajeczną miksturę, przykryj i gotuj na parze przez 15-20 minut, aż będzie stałe.
  5. Podawaj z ryżem jako część większego posiłku.

Przepis pochodzi z programu emitowanego w Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (183 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...