Tajska kuchnia: jajka gotowane na parze (KAI TOON)
Składniki na danie – jajka gotowane na parze (KAI TOON):
- 3 jajka, lekko ubite
- 225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka sosu rybnego
- Świeżo mielony biały pieprz
- 2 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 50g mielonej wieprzowiny
Przygotowanie:
- Do przygotowania potrawy będzie potrzebować paro waru i naoliwionej miski.
- Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym.
- Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz.
- Dodaj wieprzowinę, czosnek i cebulki dymki na sam spód naoliwionej miski. Wlej jajeczną miksturę, przykryj i gotuj na parze przez 15-20 minut, aż będzie stałe.
- Podawaj z ryżem jako część większego posiłku.
Przepis pochodzi z programu emitowanego w Polsat Food Network