Tajska kuchnia: jajka gotowane na parze (KAI TOON)
Składniki na danie – jajka gotowane na parze (KAI TOON):
- 3 jajka, lekko ubite
 - 225ml zimnego bulionu warzywnego lub rosołu
 - 1 łyżka sosu rybnego
 - Świeżo mielony biały pieprz
 - 2 cebulki dymki, drobno posiekane
 - 1 łyżka oleju
 - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
 - 50g mielonej wieprzowiny
 
Przygotowanie:
- Do przygotowania potrawy będzie potrzebować paro waru i naoliwionej miski.
 - Rozgrzej olej w woku, podsmaż na nim czosnek i wieprzowinę. Zdejmij z woka i odsącz na ręczniku papierowym.
 - Do bulionu (rosołu) dodaj jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj sos rybny i biały pieprz.
 - Dodaj wieprzowinę, czosnek i cebulki dymki na sam spód naoliwionej miski. Wlej jajeczną miksturę, przykryj i gotuj na parze przez 15-20 minut, aż będzie stałe.
 - Podawaj z ryżem jako część większego posiłku.
 
Przepis pochodzi z programu emitowanego w Polsat Food Network


 (183 głosów, średnia: 4,46 z 5)