Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
Oto przepis na danie z makaronem w formie płaskich wstążek – czyli tagliatelle. Możesz jednak zastąpić je świderkami – czyli fusilli, skośnymi cienkimi rurkami – penne, a nawet długimi cienkimi sznurkami – czyli znanym spaghetti.
Ilość na około 4- 5 porcji
Składniki na danie: Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
- Makaron Barilla Tagliatelle 500-600g,
- 1,5 pęczka zielonych szparagów,
- 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- pęczek natki pietruszki (pół szklanki drobno posiekanej natki),
- tarty parmezan – szklanka,
- 150 g masła (niesolonego)m
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 250 ml śmietany kremówki,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- płatki bratków do posypania
Przepisy na inne dania z makaronem tagliatelle:

Proste danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym
Przepisy na dania wegetariańskie pełne są przepisów na różne rodzaje makaronu z bezmięsnymi sosami. Oto kolejna propozycja - typowo włoska: Składniki na danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym - 100 g serka topionego (np. kremowego MSM

Łatwe i szybkie danie: Tagliatelle Alla Boscaiola
Składniki na łatwe i szybkie danie: Tagliatelle Alla Boscaiola 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi 150 g pancetty 150 g pieczarek 1 cebula 1 op. pomidorów w puszce 150 g śmietany kremówki Natka pietruszki Parmezan Oliwa

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym Składniki: - śmietana 18% „Piątnica” 250g - Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki - makaron tagliatelle 250g - świeże borowiki 500g -
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem przygotowywania sosu i gotowaniem makaronu przygotowujemy składniki.
- Szparagi płuczemy delikatnie wodą, odcinamy zdrewniałe końcówki (3-4 cm). Kroimy
na 1-1,5 cm słupki. Część kwiatową szparaga zostawiamy dłuższą – około 3 cm. - Wstawiamy wodę na makaron (wodę solimy w chwili, gdy zacznie się gotować, nie wcześniej)
- W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło.
Po rozpuszczeniu masła dodajemy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażymy około 2-3 minut, aż szynka będzie lekko podsmażona. Dodajemy pokrojone szparagi i wszystko razem smażymy około 3-5 minut. Należy uważać na szparagi i ich pilnować przy smażeniu. Powinny być usmażone, ale lekko chrupiące. Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i szklankę starego parmezanu. - Wszystkie składniki powinny gotować się razem około 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku według uznania.
- Makaron wyjmujemy z wody, gdy będzie al dente, odcedzamy i natychmiast wrzucamy
do tego samego garnka, w którym się gotował. Dodajemy do makaronu sos i delikatnie mieszamy. - Przekładamy na talerz i posypujemy płatkami bratków.
Autor przepisu: Diana Siemieniec
Poznaj jeszcze więcej dań z tagliatelle:
Komentarze
Musi smakować wyśmienicie 🙂 Uwielbiam szparagi!
Jadłabym! 🙂
to musi być pyszne !
Bardzo ciekawy sposób na pięknie przyrzadzone i niecodzienne danie . Bardzo chętnie bym spróbowała , może nawet pokuszę się o zrobienie tego dania .
Świetny przepis 🙂 Uwielbiam dania z makaronem 🙂
wyglada super 🙂
Lubię wszystkie „kluchy”, a ten przepis jest bardzo na czasie -ze względu na szparagi.Ma trochę kalorii ,ale wydaje się bardzo smakowity i wonny.
To danie wygląda pięknie i na pewno jest wyśmienite.
Danie wygląda pięknie i na pewno jest wyśmienite w smaku może się pokuszę o zrobienie go
jestem ciekawa, jak smakuje bratek 🙂