Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

Oto przepis na danie z makaronem w formie płaskich wstążek – czyli tagliatelle. Możesz jednak zastąpić je świderkami – czyli fusilli, skośnymi cienkimi rurkami – penne, a nawet długimi cienkimi sznurkami – czyli znanym spaghetti.

Tagliatelle-ze-szparagami,-szynką-parmeńską

Ilość na około 4- 5 porcji

Składniki na danie: Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

  • Makaron Barilla Tagliatelle 500-600g,
  • 1,5 pęczka zielonych szparagów,
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
  • pęczek natki pietruszki (pół szklanki drobno posiekanej natki),
  • tarty parmezan – szklanka,
  • 150 g masła (niesolonego)m
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • płatki bratków do posypania

Przepisy na inne dania z makaronem tagliatelle:

Proste danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Proste danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Przepisy na dania wegetariańskie pełne są przepisów na różne rodzaje makaronu z bezmięsnymi sosami. Oto kolejna propozycja - typowo włoska: Składniki na danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym - 100 g serka topionego (np. kremowego MSM
Łatwe i szybkie danie: Tagliatelle Alla Boscaiola

Łatwe i szybkie danie: Tagliatelle Alla Boscaiola

Składniki na łatwe i szybkie danie: Tagliatelle Alla Boscaiola 200 g makaronu Malma tagliatelle nidi 150 g pancetty 150 g pieczarek 1 cebula 1 op. pomidorów w puszce 150 g śmietany kremówki Natka pietruszki Parmezan Oliwa
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy  Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym Składniki: - śmietana 18%  „Piątnica”                            250g - Masło Ekstra „Piątnica”                               2 łyżki - makaron tagliatelle                                      250g - świeże borowiki                                           500g -

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowywania sosu i gotowaniem makaronu przygotowujemy składniki.
  2. Szparagi płuczemy delikatnie wodą, odcinamy zdrewniałe końcówki (3-4 cm).  Kroimy
    na 1-1,5 cm słupki. Część kwiatową szparaga zostawiamy dłuższą – około 3 cm.
  3. Wstawiamy wodę na makaron (wodę solimy w chwili, gdy zacznie się gotować, nie wcześniej)
  4. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło.
    Po rozpuszczeniu masła dodajemy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażymy około 2-3 minut, aż szynka będzie lekko podsmażona. Dodajemy pokrojone szparagi i wszystko razem smażymy około 3-5 minut. Należy uważać na szparagi i ich pilnować przy smażeniu. Powinny być usmażone, ale lekko chrupiące. Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i szklankę starego parmezanu.
  5. Wszystkie składniki powinny gotować się razem około 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku według uznania.
  6. Makaron wyjmujemy z wody, gdy będzie al dente, odcedzamy i natychmiast wrzucamy
    do tego samego garnka, w którym się gotował. Dodajemy do makaronu sos i delikatnie mieszamy.
  7. Przekładamy na talerz i posypujemy płatkami bratków.

Autor przepisu: Diana Siemieniec

Poznaj jeszcze więcej dań z tagliatelle:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (275 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. espe  7 czerwca 2016 12:55

    Musi smakować wyśmienicie 🙂 Uwielbiam szparagi!

    Odpowiedz
  2. Aneta  7 czerwca 2016 13:22

    Jadłabym! 🙂

    Odpowiedz
  3. kasia87g  7 czerwca 2016 13:31

    to musi być pyszne !

    Odpowiedz
  4. efffciaa  7 czerwca 2016 14:06

    Bardzo ciekawy sposób na pięknie przyrzadzone i niecodzienne danie . Bardzo chętnie bym spróbowała , może nawet pokuszę się o zrobienie tego dania .

    Odpowiedz
  5. sylwiawes  7 czerwca 2016 17:19

    Świetny przepis 🙂 Uwielbiam dania z makaronem 🙂

    Odpowiedz
  6. Ewelina  7 czerwca 2016 17:24

    wyglada super 🙂

    Odpowiedz
  7. Wusia  7 czerwca 2016 21:28

    Lubię wszystkie „kluchy”, a ten przepis jest bardzo na czasie -ze względu na szparagi.Ma trochę kalorii ,ale wydaje się bardzo smakowity i wonny.

    Odpowiedz
  8. macierzanka  7 czerwca 2016 21:48

    To danie wygląda pięknie i na pewno jest wyśmienite.

    Odpowiedz
  9. Jaworka  9 czerwca 2016 21:58

    Danie wygląda pięknie i na pewno jest wyśmienite w smaku może się pokuszę o zrobienie go

    Odpowiedz
  10. martucha180  20 czerwca 2016 14:14

    jestem ciekawa, jak smakuje bratek 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany