Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

Oto przepis na danie z makaronem w formie płaskich wstążek – czyli tagliatelle. Możesz jednak zastąpić je świderkami – czyli fusilli, skośnymi cienkimi rurkami – penne, a nawet długimi cienkimi sznurkami – czyli znanym spaghetti.

Tagliatelle-ze-szparagami,-szynką-parmeńską

Ilość na około 4- 5 porcji

Składniki na danie: Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami

  • Makaron Barilla Tagliatelle 500-600g,
  • 1,5 pęczka zielonych szparagów,
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
  • pęczek natki pietruszki (pół szklanki drobno posiekanej natki),
  • tarty parmezan – szklanka,
  • 150 g masła (niesolonego)m
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • płatki bratków do posypania

Przepisy na inne dania z makaronem tagliatelle:

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowywania sosu i gotowaniem makaronu przygotowujemy składniki.
  2. Szparagi płuczemy delikatnie wodą, odcinamy zdrewniałe końcówki (3-4 cm).  Kroimy
    na 1-1,5 cm słupki. Część kwiatową szparaga zostawiamy dłuższą – około 3 cm.
  3. Wstawiamy wodę na makaron (wodę solimy w chwili, gdy zacznie się gotować, nie wcześniej)
  4. W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło.
    Po rozpuszczeniu masła dodajemy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażymy około 2-3 minut, aż szynka będzie lekko podsmażona. Dodajemy pokrojone szparagi i wszystko razem smażymy około 3-5 minut. Należy uważać na szparagi i ich pilnować przy smażeniu. Powinny być usmażone, ale lekko chrupiące. Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i szklankę starego parmezanu.
  5. Wszystkie składniki powinny gotować się razem około 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku według uznania.
  6. Makaron wyjmujemy z wody, gdy będzie al dente, odcedzamy i natychmiast wrzucamy
    do tego samego garnka, w którym się gotował. Dodajemy do makaronu sos i delikatnie mieszamy.
  7. Przekładamy na talerz i posypujemy płatkami bratków.

Autor przepisu: Diana Siemieniec

Poznaj jeszcze więcej dań z tagliatelle:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (292 głosów, średnia: 4,49 z 5)
loading... zapisuję głos...