Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
Oto przepis na danie z makaronem w formie płaskich wstążek – czyli tagliatelle. Możesz jednak zastąpić je świderkami – czyli fusilli, skośnymi cienkimi rurkami – penne, a nawet długimi cienkimi sznurkami – czyli znanym spaghetti.
Ilość na około 4- 5 porcji
Składniki na danie: Tagliatelle ze szparagami, szynką parmeńską i bratkami
- Makaron Barilla Tagliatelle 500-600g,
- 1,5 pęczka zielonych szparagów,
- 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki,
- pęczek natki pietruszki (pół szklanki drobno posiekanej natki),
- tarty parmezan – szklanka,
- 150 g masła (niesolonego)m
- 50 ml oliwy z oliwek,
- 250 ml śmietany kremówki,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- płatki bratków do posypania
Przepisy na inne dania z makaronem tagliatelle:
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem przygotowywania sosu i gotowaniem makaronu przygotowujemy składniki.
- Szparagi płuczemy delikatnie wodą, odcinamy zdrewniałe końcówki (3-4 cm). Kroimy
na 1-1,5 cm słupki. Część kwiatową szparaga zostawiamy dłuższą – około 3 cm. - Wstawiamy wodę na makaron (wodę solimy w chwili, gdy zacznie się gotować, nie wcześniej)
- W tym czasie na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy masło.
Po rozpuszczeniu masła dodajemy posiekany czosnek i smażymy minutę. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażymy około 2-3 minut, aż szynka będzie lekko podsmażona. Dodajemy pokrojone szparagi i wszystko razem smażymy około 3-5 minut. Należy uważać na szparagi i ich pilnować przy smażeniu. Powinny być usmażone, ale lekko chrupiące. Gdy szparagi będą odpowiednio miękkie wówczas należy wlać śmietankę kremówkę i szklankę starego parmezanu. - Wszystkie składniki powinny gotować się razem około 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku według uznania.
- Makaron wyjmujemy z wody, gdy będzie al dente, odcedzamy i natychmiast wrzucamy
do tego samego garnka, w którym się gotował. Dodajemy do makaronu sos i delikatnie mieszamy. - Przekładamy na talerz i posypujemy płatkami bratków.
Autor przepisu: Diana Siemieniec
Poznaj jeszcze więcej dań z tagliatelle: