Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

6781037 - tagliatelle with mushroom, cream sauce, truffle and basil leaf

 Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym

Składniki:

– śmietana 18%  „Piątnica”                            250g

– Masło Ekstra „Piątnica”                               2 łyżki

– makaron tagliatelle                                      250g

– świeże borowiki                                           500g

– cebula                                                            1 średnia szt.

– mąka pszenna                                               1 łyżeczka

– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy              do smaku

– sos sojowy                                                     1 łyżeczka

– świeży rozmaryn                                           1 gałązka

 

Wykonanie:

Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.

Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (210 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  16 września 2016 08:25

    Sezon grzybowy rozpoczęty.

    Odpowiedz
  2. nungal  16 września 2016 09:51

    wygląda wspaniale, chętnie przygotuję , bo uwielbiam potrawy z grzybami

    Odpowiedz
  3. macierzanka  16 września 2016 14:02

    Bardzo apetyczne danie.

    Odpowiedz
  4. luna341  16 września 2016 18:48

    W zeszłym roku często je robiłam.Zima również gdyż miałam zamrożone kilka porcji prawdziwków. Tegorocznych jeszcze nie jadłam .Ostatnio wróciliśmy z lasu z pustymi koszami .

    Odpowiedz
  5. Jaworka  19 września 2016 21:17

    I mnie jak na razie brak grzybów i jeśli dalej będzie tak sucho to nie będzie grzybów ani sosiku z nich czy marynowanych a ten przepis jest mi znany i wykorzystywany

    Odpowiedz
  6. Aneta  27 września 2016 12:30

    To danie musi być przepyszne!

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 16:24

    Bardzo smaczne danie , którego nie raz próbowałam . Niedaleko wioski , w której mieszkamy jest las nad rzeką i jest tam zatrzęsienie borowików i czerwonych kozaków – cała jesień łazimy na grzyby 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany