Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym
Składniki:
– śmietana 18% „Piątnica” 250g
– Masło Ekstra „Piątnica” 2 łyżki
– makaron tagliatelle 250g
– świeże borowiki 500g
– cebula 1 średnia szt.
– mąka pszenna 1 łyżeczka
– sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
– sos sojowy 1 łyżeczka
– świeży rozmaryn 1 gałązka
Wykonanie:
Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu. Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić. Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym. Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
Smacznego!