Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

Tagliatelle-z-szyjkami-rakowymi-w-sosie-z-białego-wina

Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina

  • Makaron Malma Tagliatelle N 54
  • 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
  • 1 cebula
  • 1,5 ząbki czosnku
  • 25 g pomidorków cherry żółtych
  • 25 g pomidorków cherry czerwonych
  • 100 ml białego wina
  • 50 g masła
  • Bazylia
  • Oliwa
  • 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie
składniki do momentu aż wino odparuje.

Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa.
Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej popularna w regionie Emilia – Romagna.  Danie dekorujemy posiekaną bazylią.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (273 głosów, średnia: 4,53 z 5)
loading... zapisuję głos...