Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: dla 2 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki na danie: Tagliatelle z szyjkami rakowymi w sosie z białego wina
- Makaron Malma Tagliatelle N 54
- 150 g szyjek rakowych: mrożonych lub z zalewy
- 1 cebula
- 1,5 ząbki czosnku
- 25 g pomidorków cherry żółtych
- 25 g pomidorków cherry czerwonych
- 100 ml białego wina
- 50 g masła
- Bazylia
- Oliwa
- 1 łyżka pieprzu zielonego z zalewy
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli przez 7 minut do uzyskania twardości al dente. Na oliwie przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Po ok. 1 minucie dodajemy do nich zielony pieprz, szyjki rakowe a także pokrojone pomidorki. Całość doprawiamy solą i pieprzem a następnie dolewamy białe wino. Gotujemy wszystkie
składniki do momentu aż wino odparuje.
Po tym czasie dodajemy posiekane zimne masło, cały czas mieszając – by powstała jednolita, jedwabista masa.
Uzyskany aromatyczny sos mieszamy z wcześniej przygotowanym makaronem. Forma tagliatelle jest najbardziej popularna w regionie Emilia – Romagna. Danie dekorujemy posiekaną bazylią.