Proste danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

Fot. 123rf

Składniki na danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym

  • – 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)                          
  • – 25g orzeszków pinii lub nerkowca                                        
  • – 2 ząbki czosnku                                                                           
  • – 2 garście liści świeżej bazylii                                                       
  • – 100 ml oliwy z oliwek                                                           
  • – 10 pomidorków koktajlowych                                                 
  • – 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle 
  • – sól, pieprz do smaku                                                   

Wykonanie:

Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (105 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  6 marca 2017 12:01

    Głodnam!

    Odpowiedz
  2. Aromer0209  6 marca 2017 16:51

    Prezentuje się przepysznie 🙂

    Odpowiedz
  3. Wusia  6 marca 2017 17:59

    Świetny, prosty przepis ,ale ten wygląd jest wart milion dolarów!

    Odpowiedz
  4. nungal  7 marca 2017 09:20

    uwielbiam tak zaaranżowane zdjęcia 🙂 a i sama potrawa wygląda bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  5. Jaworka  9 marca 2017 20:07

    Wiosna idzie więc i zielono się zrobiło danie wygląda smacznie ciekawe jak smakuje

    Odpowiedz
  6. Aneta  22 marca 2017 11:41

    Coś dla mnie! 🙂

    Odpowiedz
  7. Ewcia  28 marca 2017 09:25

    Uwielbiam pesto!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.