Proste danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym
Przepisy na dania wegetariańskie pełne są przepisów na różne rodzaje makaronu z bezmięsnymi sosami. Oto kolejna propozycja – typowo włoska:
Składniki na danie: Tagliatelle z serowym pesto bazyliowym
- – 100 g serka topionego (np. kremowego MSM Mońki)
- – 25g orzeszków pinii lub nerkowca
- – 2 ząbki czosnku
- – 2 garście liści świeżej bazylii
- – 100 ml oliwy z oliwek
- – 10 pomidorków koktajlowych
- – 1 opakowanie (250g) makaronu tagliatelle
- – sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Orzeszki, czosnek, bazylię i oliwę dokładnie zmiksować blenderem. Serek topiony wyłożyć do rondelka, podgrzać i ciągle mieszając, powoli wlewać wcześniej przygotowane pesto bazyliowe. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę mleka lub wody. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z serowym pesto. Wyłożyć na talerze, udekorować cząstkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii.
Inne dania na makaron z pesto: