T-Bone stek z sosem paprykowym i liśćmi sałat
Składniki na danie: T-Bone stek z sosem paprykowym i liśćmi sałat
- 2 szt. T-bone stek
- 5 g parmezanu – płatki
- ½ chili
- 3 łyżki oliwy
- Świeże sałaty
Sos z papryki
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 300 g wody
- 100 g cukru
- 80 g octu 10%
Wykonanie:
Mięso nasmaruj olejem, ułóż na grillu. Grilluj z każdej strony po około 6 minut. Liście sałat wymieszaj z oliwą i drobno pokrojonym chili.
Pokrojoną paprykę zalej wodą, dodaj cukier i ocet gotuj do miękkości około 20 minut, następnie zblenduj i przetrzyj przez sito aby nie było grudek. Zagotuj.
Autorski przepis Chefa Darka Kuźniaka – w ramach akcji „Weź się za wołowinę”