Szybkie tiramisu na ciasteczkach
Składniki na ciasto: Szybkie tiramisu na ciasteczkach
– 250 g mascarpone
– jajko
– 60g cukru pudru
– 120 g śmietany kremówki
– 3 łyżki likieru amaretto
– 50 g migdałów
– ciasteczka Leonki ZPC Piast
– kakao
– filiżanka kawy
Przygotowanie:
Ubijamy na parze jajko z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodajemy mascarpone i mieszamy. Na sztywno ubijamy śmietanę i dodajemy do masy, a następnie całość mieszamy. W głębokiej miseczce zaparzamy kawę i dodajemy amaretto. Musimy odczekać chwilę aż lekko ostygnie, a w tym czasie podprażamy migdały na patelni. Moczymy ciastka w kawie i układamy na blasze, następnie pokrywamy je warstwą masy i posypujemy migdałami. Później znowu moczymy ciastka w kawie, przykrywamy warstwą sera i migdałami. Na koniec posypujemy kakao.