Szybkie pączki z nadzieniem advocat

W Tłusty czwartek nie liczymy kalori i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu .Jeśli nigdy ich nie usmażyłaś, teraz sięgnij po sprawdzony przepis na pączki.

Delecta_Tlusty-czwartek_paczki_foto

Delecta_Tlusty czwartek_paczki-skladniki

 

W Tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy się pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał. Jeśli nigdy nie próbowałaś usmażyć pączków samodzielnie, tym razem sięgnij po sprawdzony przepis. Puszyste pączki nadziewane kremem ajerkoniakowym zachwycą łatwością przygotowania i domowym smakiem!

Składniki:

Ciasto:

  • 1 op. ciasta drożdżowego Duża Blacha Delecta
  • 3 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 g margaryny
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki mąki do podsypywania ciasta

Krem:

  • 1 op. kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
  • 300 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • ok. 3 łyżek gorącej wody

Inne:

  • olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)

Przygotowanie:

Ciasto: Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając 150 g mąki. Wysyp jedną łyżkę mąki na stół, wyjmij ciasto z miski i lekko zagnieć ręką. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej części uformuj podłużny wałek i podziel go na 16 kawałków. Z każdej porcji uformuj okrągłe pączki. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, smaż pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone pączki wyjmuj na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.

Krem:  Przygotuj krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.  Do kremu dodaj masło i miksuj przez 1 minutę na najwyższych obrotach. Przygotowany krem przełóż do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewaj kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.

Lukier: Wszystkie składniki mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki udekoruj przygotowanym lukrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (204 głosów, średnia: 4,67 z 5)
loading... zapisuję głos...