Szybkie pączki z nadzieniem advocat
W Tłusty czwartek nie liczymy kalori i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu .Jeśli nigdy ich nie usmażyłaś, teraz sięgnij po sprawdzony przepis na pączki.
W Tłusty czwartek nie liczymy kalorii, zapominamy o dietach i dajemy się porwać kulinarnemu szaleństwu. Bez umiaru delektujemy się pączkami i faworkami, by należycie pożegnać karnawał. Jeśli nigdy nie próbowałaś usmażyć pączków samodzielnie, tym razem sięgnij po sprawdzony przepis. Puszyste pączki nadziewane kremem ajerkoniakowym zachwycą łatwością przygotowania i domowym smakiem!
Składniki:
Ciasto:
- 1 op. ciasta drożdżowego Duża Blacha Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 150 g mąki
- 2 łyżki mąki do podsypywania ciasta
Krem:
- 1 op. kremu tortowego smak ajerkoniakowy Delecta
- 300 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- ok. 3 łyżek gorącej wody
Inne:
- olej rzepakowy do smażenia (ok. 1 l)
Przygotowanie:
Ciasto: Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dodając 150 g mąki. Wysyp jedną łyżkę mąki na stół, wyjmij ciasto z miski i lekko zagnieć ręką. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej części uformuj podłużny wałek i podziel go na 16 kawałków. Z każdej porcji uformuj okrągłe pączki. Przykryj pączki ściereczką i pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, smaż pączki do uzyskania złotego koloru około dwóch minut z każdej strony. Usmażone pączki wyjmuj na papierowy ręcznik do osączenia z oleju.
Krem: Przygotuj krem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Do kremu dodaj masło i miksuj przez 1 minutę na najwyższych obrotach. Przygotowany krem przełóż do szprycy zakończonej długą końcówką. Wystudzone pączki nadziewaj kremem wprowadzając końcówkę szprycy z boku.
Lukier: Wszystkie składniki mieszaj, do momentu uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki udekoruj przygotowanym lukrem.