Szybkie i proste danie na lato: Babeczki z warzyw, jajek i makaronu szpinakowego

Szukasz pomysłu na smaczną, zdrową i szybką przekąskę? Babeczki z warzywami, jajkami oraz makaronem szpinakowym to idealne rozwiązanie! Te kolorowe i pełne wartości odżywczych babeczki świetnie sprawdzą się jako lekki posiłek na ciepło lub zimno, a także jako atrakcyjna przekąska na letnie przyjęcia. Dzięki prostym składnikom i łatwemu przygotowaniu, zyskasz pyszne danie. Odkryj, jak łatwo można połączyć zdrowe warzywa, jajka i makaron w jednej pysznej przekąsce, która z pewnością stanie się hitem w twojej kuchni.

Lato to pora, gdy odczuwamy mniejszy apetyt na ciężkie dania mięsne, wybierając raczej potrawy skomponowane z warzyw. Przekąski przygotowane z sezonowych warzyw i owoców są nie tylko zdrowe, ale również pełne smaku, co sprawia, że każdy posiłek staje się prawdziwą ucztą. Ciepłe dni zachęcają do spędzania czasu przede wszystkim na świeżym powietrzu – a nie w kuchni.  Łatwe i szybkie w przygotowaniu dania są bardzo cenne.  Przedstawiony przepis to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę i świeżość, jednocześnie chcąc oszczędzić czas.

Babeczki ze szpinakiem

Babeczki z warzyw, jajek oraz makaronu szpinakowego, fot. IrynaMelnyk, Freepik

Ilość: 12 babeczek

Czas przygotowania: ok. 40 min.

Suma kalorii: Łączna liczba kalorii dla całego przepisu: 1269 kcal, Kaloryczność jednej babeczki: około 106 kcal

Składniki

  • 200 g szpinakowego makaronu tagliatelle
  • 5 jajek
  • duża garść młodego szpinaku
  • 100 g sera pleśniowego typu blue
  • 50 g szynki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ zielonej papryki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • świeże warzywa (np. pomidory, ogórki)
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Wbij jajka do miski. Pokrój szynkę i papryki w drobną kostkę, dodaj do jajek. Dodaj posiekany szczypiorek i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Nasmaruj foremki do babeczek olejem. Na dno każdej foremki połóż porcję ugotowanego makaronu i liście szpinaku. Wlej przygotowaną masę jajeczną i dodaj kawałek sera pleśniowego.
  4. Rozgrzej piekarnik w trybie góra-dół. Piecz babeczki przez 12-15 minut, aż delikatnie się zarumienią.

Podawaj babeczki z dodatkiem świeżych warzyw. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (3 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...