Szybkie i łatwe danie: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą – na zimno

Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą - na zimno

Przepis na: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

Poziom trudności: łatwy

Czas przyrządzenia: 15 minut

Składniki dania: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą

– 1 kg filetów z tuńczyka
– 4 białe cebulki
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/2 szklanki białego wina
– Oliwa z oliwek
– 40 g świeżej mięty

Sposób przyrządzenia:

Pokroić tuńczyka w cienkie plastry (około 5mm) i smażyć na oliwie z oliwek przez 1 minutę. Następnie na patelni, na której wcześniej smażyliśmy tuńczyka, smażyć cieniutko pokrojoną cebulkę 10 minut. Dodać cukier puder i ocet, smażyć przez kolejne 2 minuty.
Przykryć tuńczyka warstwą  cebuli i udekorować plasterkami mięty. Podawać na zimno.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (257 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...