Szybkie i łatwe danie: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą – na zimno
Przepis na: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Poziom trudności: łatwy
Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dania: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą
– 1 kg filetów z tuńczyka
– 4 białe cebulki
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/2 szklanki białego wina
– Oliwa z oliwek
– 40 g świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Pokroić tuńczyka w cienkie plastry (około 5mm) i smażyć na oliwie z oliwek przez 1 minutę. Następnie na patelni, na której wcześniej smażyliśmy tuńczyka, smażyć cieniutko pokrojoną cebulkę 10 minut. Dodać cukier puder i ocet, smażyć przez kolejne 2 minuty.
Przykryć tuńczyka warstwą cebuli i udekorować plasterkami mięty. Podawać na zimno.
Tym razem nie dla mnie.
I nie dla mnie.
A mnie zaciekawił ten przepis.
Nie spotkałam jeszcze świeżego tuńczyka w sklepie.
Muszę wypróbować.
bardzo lubię tuńczyka dlatego podany przepis jest dla mnie trafiony 🙂
Lubię tuńczyka, ciekawy przepis 🙂
Jestem za.
A ja poproszę tradycyjnie – zdjęcie gotowej potrawy, bo bez tego, to w ogóle nie wiadomo co wyjdzie spod moich rąk 🙂
Nie dla mnie. Nie lubię cebuli
Cebula z cukrem -wolę ostrzejsze smaki.Ale propozycja ciekawa i do wykorzystania.