Szybkie i łatwe danie: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą – na zimno
Przepis na: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Poziom trudności: łatwy
Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki dania: Świeży tuńczyk z białą cebulą i miętą
– 1 kg filetów z tuńczyka
– 4 białe cebulki
– 1 łyżka cukru pudru
– 1/2 szklanki białego wina
– Oliwa z oliwek
– 40 g świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Pokroić tuńczyka w cienkie plastry (około 5mm) i smażyć na oliwie z oliwek przez 1 minutę. Następnie na patelni, na której wcześniej smażyliśmy tuńczyka, smażyć cieniutko pokrojoną cebulkę 10 minut. Dodać cukier puder i ocet, smażyć przez kolejne 2 minuty.
Przykryć tuńczyka warstwą cebuli i udekorować plasterkami mięty. Podawać na zimno.