Szybkie danie: Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Składniki na danie – Makaron z tuńczykiem i oliwkami:
- Międzybrodzki Makaron wstążka – 500g
- słodka śmietanka 18% – 150ml
- oliwki – 150g
- czosnek – 5 ząbków
- natka pietruszki – 1 pęczek
- tuńczyk kawałki w sosie własnym -2 puszki (ok. 240g)
- pieprz, sos sojowy do smaku
- parmezan
Wykonanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i zahartować.
- Do garnka wlać śmietankę, dodać oliwki i wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Doprawić do smaku pieprzem, sosem sojowym i zagotować.
- Następnie dodać makaron, tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszać, podgrzać i wyłożyć na talerze. Każdą porcję posypać świeżo startym parmezanem.