Smażony kurczak z brokułami
Smażony kurczak z brokułami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
– 1 kostka Rosołu z kury Knorr,
– 2 piersi z kurczaka,
– 1 brokuł,
– 3 łyżki ulubionych orzechów,
– 3 łyżki pikantnego ketchupu
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej bądź kukurydzianej,
– 1 cebula,
– 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
1. Zrób marynatę, łącząc olej z rozgniecioną kostką Knorr. Kurczaka pokrój na kawałki, natrzyj marynatą, dzięki której będzie on wyjątkowo soczysty, i oprósz mąką.
2. Mięso usmaż na złoty kolor. Cebulkę pokrój na połówki, potem na plastry, dodaj do mięsa i smaż jeszcze przez chwilę.
3. Na patelnię wlej 100 ml wody, dodaj ketchup, orzechy oraz blanszowane brokuły. Wszystko gotuj przez kilka minut, zdejmij z ognia, gdy sos zgęstnieje. Serwuj w duecie z ryżem.
4. Kurczaka możesz dodatkowo doprawić odrobiną imbiru i paroma łyżkami sosu sojowego.