Szybkie danie: Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami

malma_conchiglie_rigate_z_szafranem

Składniki na danie – Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami:

• 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
• 3 łodygi selera
• oliwa z oliwek
• 20 g orzeszków pinii
• 20 g kaparów małych
• 6 dużych zielonych oliwek
• Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
• 1 łyżeczka octu winnego
• 50 g rodzynek
• 20 g posiekanej pietruszki
• Starta skórka cytryny
• 1 ząbek czosnku
• Sól, pieprz
• Parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył, oraz ocet winny.

Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (151 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. truskawka89  27 grudnia 2014 15:05

    nie dla mnie

    Odpowiedz
  2. martucha180  27 grudnia 2014 15:37

    Dla mnie też raczej nie…

    Odpowiedz
  3. bbo  27 grudnia 2014 19:14

    Rodzynki wyrzucić i rozkoszować się smakiem 🙂

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  28 grudnia 2014 10:04

    Oryginalne smaki.

    Odpowiedz
  5. joanna252  20 lutego 2016 00:43

    Mniam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany