Szybkie danie: Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami

malma_conchiglie_rigate_z_szafranem

Składniki na danie – Conchiglie Rigate z szafranem, kaparami i rodzynkami:

• 200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
• 3 łodygi selera
• oliwa z oliwek
• 20 g orzeszków pinii
• 20 g kaparów małych
• 6 dużych zielonych oliwek
• Szczypta szafranu namoczonego w łyżce wody
• 1 łyżeczka octu winnego
• 50 g rodzynek
• 20 g posiekanej pietruszki
• Starta skórka cytryny
• 1 ząbek czosnku
• Sól, pieprz
• Parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta.

Łodygę selera kroimy na małe kawałki i przesmażamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy kapary, oliwki, rodzynki i orzeszki pinii. Przesmażamy chwilę, a następnie dodajemy szafran wraz z wodą, w której się moczył, oraz ocet winny.

Dodajemy od razu makaron i dokładnie mieszamy. Całość posypujemy natką pietruszki i tartym serem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (177 głosów, średnia: 4,44 z 5)
zapisuję głos...